Involtini
Pyszne włoskie roladki
- pół pęczka natki pietruszki,
- 50 zielonych oliwek,
- 8 cienkich plastrów schabu cielęcego,
- sól, pieprz,
- pół łyżeczki chili w płatkach,
- 2 łyżki maki,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 150 ml wytrawnego wina białego,
- 200 ml bulionu,
- 100 g rukoli,
- 100 g roszponki,
- 125 g sałaty dębolistnej,
- 3 łyżki octu winnego,
- cukier,
- łyżka mąki,
- odrobina soku z cytryny,
- kawałki cytryny i natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Cebulkę, czosnek i natkę pietruszki drobno pokroić. Zmieszać z pokrojonymi oliwkami i chili. Mięso doprawić solą i pieprzem, nakładać mieszankę ziołową i zwijać roladki, spinać wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące i obsmażyć na oliwie. Dolać bulion i wino, zagotować i dusić 10 minut pod przykryciem. Warzywa liściowe umyć, potargać na kawałki. Ocet zmieszać z solą, cukrem i pieprzem, dodać 2 łyżki oliwy. Sałaty zmieszać z sosem.
Łyżkę mąki rozrobić w odrobinie wody. Wyjąć roladki i zaciągnąć sos mąką. Doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Involtini i sałatkę nakładać na talerze. Dekorować cytryną i natką pietruszki. Można podawać z bagietką.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1510 kJ/361 kcal