Reklama

Reklama

Involtini

Pyszne włoskie roladki

Składniki:

- pół pęczka zielonej cebulki,

Reklama

- pół pęczka natki pietruszki,

- 50 zielonych oliwek,

- 8 cienkich plastrów schabu cielęcego,

- sól, pieprz,

- pół łyżeczki chili w płatkach,

- 2 łyżki maki,

- 5 łyżek oliwy z oliwek,

- 150 ml wytrawnego wina białego,

- 200 ml bulionu,

- 100 g rukoli,

- 100 g roszponki,

- 125 g sałaty dębolistnej,

- 3 łyżki octu winnego,

- cukier,

- łyżka mąki,

- odrobina soku z cytryny,

- kawałki cytryny i natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie:

Cebulkę, czosnek i natkę pietruszki drobno pokroić. Zmieszać z pokrojonymi oliwkami i chili. Mięso doprawić solą i pieprzem, nakładać mieszankę ziołową i zwijać roladki, spinać wykałaczkami. Roladki obtoczyć w mące i obsmażyć na oliwie. Dolać bulion i wino, zagotować i dusić 10 minut pod przykryciem. Warzywa liściowe umyć, potargać na kawałki. Ocet zmieszać z solą, cukrem i pieprzem, dodać 2 łyżki oliwy. Sałaty zmieszać z sosem.

Łyżkę mąki rozrobić w odrobinie wody. Wyjąć roladki i zaciągnąć sos mąką. Doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Involtini i sałatkę nakładać na talerze. Dekorować cytryną i natką pietruszki. Można podawać z bagietką.

Czas przygotowania: 35 minut

Jedna porcja zawiera: 1510 kJ/361 kcal

Dowiedz się więcej na temat: cielęcina | kuchnia włoska | rolada

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje