Reklama

Reklama

Irańska konfitura z marchwii

Prosta w przygotowaniu.

Składniki dla: 2 słoiczki

Składniki

  • 700 g marchwi
  • 500 ml wody
  • 500 g cukru
  • sok i część skórki z 2 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka wody różanej
  • 6–8 strączków kardamonu

Sposób przygotowania

Obierz marchew, a następnie pokrój na długie, cienkie paski przy pomocy tarki. Delikatnie roztłucz strączki kardamonu, pozostawiając nasiona w łupinach. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj cienko pokrojoną skórkę z pomarańczy oraz strączki kardamonu. Następnie wsyp i rozpuść cukier. Doprowadź do wrzenia, mieszaj regularnie (przez ok. 5 min). Gotuj przez kolejne 5 min. aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji syropu. Teraz dodaj marchew, po raz kolejny doprowadź do wrzenia, a nastepnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15-20 minut. Kiedy marchew zmięknie, dodaj wodę różaną, sok z pomarańczy, sok z cytryny, po czym gotuj jeszcze przez dwie minuty. Zdejmij z ognia i przygotuj słoiczki. Podawaj z chlebem i świeżym, słonym serem, który wspaniale komponuje się ze smakiem słodkiej konfitury.

Reklama

Show

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje