Irańska konfitura z marchwii
Prosta w przygotowaniu.

Składniki
- 700 g marchwi
- 500 ml wody
- 500 g cukru
- sok i część skórki z 2 pomarańczy
- sok z 1 cytryny
- 1 łyżka wody różanej
- 6–8 strączków kardamonu
Sposób przygotowania
Obierz marchew, a następnie pokrój na długie, cienkie paski przy pomocy tarki. Delikatnie roztłucz strączki kardamonu, pozostawiając nasiona w łupinach. Do dużego garnka wlej wodę, dodaj cienko pokrojoną skórkę z pomarańczy oraz strączki kardamonu. Następnie wsyp i rozpuść cukier. Doprowadź do wrzenia, mieszaj regularnie (przez ok. 5 min). Gotuj przez kolejne 5 min. aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji syropu. Teraz dodaj marchew, po raz kolejny doprowadź do wrzenia, a nastepnie zmniejsz ogień i gotuj przez ok. 15-20 minut. Kiedy marchew zmięknie, dodaj wodę różaną, sok z pomarańczy, sok z cytryny, po czym gotuj jeszcze przez dwie minuty. Zdejmij z ognia i przygotuj słoiczki. Podawaj z chlebem i świeżym, słonym serem, który wspaniale komponuje się ze smakiem słodkiej konfitury.