Jabłka z miętą w syropie

Z nutką świeżości.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL

- 1 kg. twardych jabłek,
- pęczek świeżej mięty,
- 3/4 kg. cukru,
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn

Przygotowanie:

Jabłka obrać ze skórki i całe włożyć do garnka z gotującą wodą (wody tyle aby przykryć jabłka). Wyjąć po 3 minutach. W tym czasie w osobnym naczyniu zagotować litr wody, dodać cukier. Gotować kilka minut, aż powstanie syrop. Cytryny sparzyć wrzątkiem, przekroić na połówki i wycisnąć sok. Dodać do syropu. Listki mięty opłukać. Do słoików ciasno układać jabłka,przekładać miętą.Całość zalać gorącym syropem,szczelnie zakręcić.
Pasteryzować 20 minut

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas