Jabłka zapiekane pod kruszonką

Nie ma nic lepszego na deser, niż jabłka z kruszonką. Te z naszego przepisu smakują wyjątkowo pysznie!

Taki deser smakuje doskonale
Taki deser smakuje doskonale 123RF/PICSEL

Składniki (na 4 porcje):

  • 500 g jabłek
  • 2 łyżki masła
  • łyżeczka cynamonu
  • 4 łyżki brązowego cukru 50
  • 50 g płatków owsianych
  • 40 g masła
  • 50 g mąki owsianej (wystarczy zmielić płatki owsiane)

Sposób przygotowania:

Jabłka cienko obierz i pokrój w kostkę. Rozgrzej masło na patelni i wrzuć owoce. Dodaj cynamon i 2 łyżki cukru. Duś na małym ogniu, aż jabłka zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Zdejmij z patelni. Przełóż do miski płatki owsiane, masło, mąkę oraz resztę cukru. Rozgnieć i rozetrzyj w palcach, aż wszystkie składniki się połączą. Rozdziel do żaroodpornych naczynek (przygotuj oddzielne dla każdej osoby) przestudzone jabłka. Na wierzch każdej porcji nałóż część przygotowanej kruszonki. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Piecz jabłka 15-20 minut.

Olivia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas