Jabłka zapiekane z serem i żurawiną - przepis Ewy Wachowicz
Przed nami sezon na jabłka. Wszyscy lubimy je chrupać, ale można z nimi zrobić o wiele więcej. Pasują do mięs, do deserów i do... serów. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz - te jabłka są obłędne.
Składniki na jabłka zapiekane z serem i żurawiną
- 4 jabłka
- 150 g chudego twarogu
- 1 łyżka masła
- 3 łyżeczki cukru trzcinowego
- 150 ml śmietany 18%
- 1 jajko
- garść orzechów laskowych
- garść żurawiny
- 100 ml cydru
Sos:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta cynamonu
- cydr, w którym moczyła się żurawina
Opis przygotowania jabłek zapiekanych z serem i żurawiną
- Jabłka umyć, odciąć górną część z ogonkiem, środki wydrążyć.
- Żurawinę namoczyć w cydrze.
- Orzechy uprażyć, pozbawić skórki, posiekać.
- Ser rozdrobnić widelcem.
- Wybić jajko, wlać śmietanę.
- Dorzucić orzechy i odsączoną żurawinę.
- Dokładnie wymieszać i nałożyć do wydrążonych jabłek.
- Przykryć odciętymi "kapeluszami“.
- Ułożyć na wyścielonej papierem blasze piekarnikowej i piec przez 20 minut w temp. 160 st. C.
- Podawać z sosem. Jogurt posłodzić cukrem waniliowym. Przyprawić cynamonem.
- Wymieszać z cydrem, w którym moczyła się żurawina.
Polecamy też: Ewa Wachowicz poleca przepisy z grzybami. Palce lizać