Jabłka zapiekane z serem i żurawiną - przepis Ewy Wachowicz

Przed nami sezon na jabłka. Wszyscy lubimy je chrupać, ale można z nimi zrobić o wiele więcej. Pasują do mięs, do deserów i do... serów. Wypróbujcie przepis Ewy Wachowicz - te jabłka są obłędne.

Jabłka zapiekane z serem i żurawiną - przepis Ewy Wachowicz
Jabłka zapiekane z serem i żurawiną - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki na jabłka zapiekane z serem i żurawiną

  • 4 jabłka
  • 150 g chudego twarogu
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego
  • 150 ml śmietany 18%
  • 1 jajko
  • garść orzechów laskowych
  • garść żurawiny
  • 100 ml cydru

Sos:

  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • cydr, w którym moczyła się żurawina

Opis przygotowania jabłek zapiekanych z serem i żurawiną

  1. Jabłka umyć, odciąć górną część z ogonkiem, środki wydrążyć. 
  2. Żurawinę namoczyć w cydrze. 
  3. Orzechy uprażyć, pozbawić skórki, posiekać.
  4. Ser rozdrobnić widelcem. 
  5. Wybić jajko, wlać śmietanę. 
  6. Dorzucić orzechy i odsączoną żurawinę. 
  7. Dokładnie wymieszać i nałożyć do wydrążonych jabłek. 
  8. Przykryć odciętymi "kapeluszami“. 
  9. Ułożyć na wyścielonej papierem blasze piekarnikowej i piec przez 20 minut w temp. 160 st. C.
  10. Podawać z sosem. Jogurt posłodzić cukrem waniliowym. Przyprawić cynamonem.
  11. Wymieszać z cydrem, w którym moczyła się żurawina.
"Ewa gotuje": Jabłka zapiekane z serem i żurawinąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas