Jabłko budyniowe (cherimoya). Jakie ma właściwości?

Jabłko budyniowe, znane również jako cherimoya, łączy w sobie smak i konsystencję budyniu z obecnością witamin i minerałów. Jako owoc egzotyczny nie występuje w naszym klimacie, ale często można go spotkać w sklepach. Jabłko budyniowe korzystnie działa na kondycję organizmu: poprawia jego odporność oraz ułatwia walkę z infekcjami i schorzeniami układu sercowo-naczyniowego. Choć posiada oryginalny słodki smak, jest niskokaloryczny i może pomóc w odchudzaniu. Co trzeba wiedzieć o jabłku budyniowym? Co można w nim znaleźć? Dlaczego warto trzymać je w lodówce?

Cherimoya
Cherimoya ©123RF/PICSEL

Czym jest cherimoya?

Jabłko budyniowe
©123RF/PICSEL

Jabłko budyniowe, zwane inaczej cherimoyą, jest owocem flaszowca peruwiańskiego, który w naturalnych warunkach spotykany jest na terenie Ameryki Południowej. Często jest uprawiany w wielu miejscach na świecie, także w Europie (głównie w Hiszpanii) oraz Azji. Owoce posiadają zieloną, łuskowatą skórkę oraz jasny miąższ, który ma smak porównywalny do budyniu waniliowego z odrobiną kwasowości. Dzięki tym właściwościom zyskał swoją polską nazwę.

Co można znaleźć w jabłku budyniowym?

W jabłku budyniowym znajduje szereg witamin: m.in. witaminy z grupy B, które korzystnie działają na układ nerwowy. Natomiast witamina C poprawia odporność organizmu, ułatwia jego detoksykację, a także pomaga pokonać infekcje. Warto wspomnieć, że w jabłku budyniowym można znaleźć witaminę E, zwaną również "witaminą młodości", bowiem korzystnie oddziałuje na cerę: pomaga w jej prawidłowym nawilżeniu oraz spowalniają procesy starzenia się komórek i może zapobiegać pojawianiu się zmarszczek. Cherimoya to także źródło minerałów: potasu, magnezu, wapnia i sodu, które wspomagają pracę serca, korzystnie wpływają na układ nerwowy, a także mogą chronić przed osteoporozą, anemią i nadciśnieniem.

Ulga dla jelit

Flaszowiec peruwiański
©123RF/PICSEL

Owoce flaszowca peruwiańskiego korzystnie działają na układ pokarmowy. Dzięki zawartemu w nim błonnikowi, regulują pracę żołądka i jelit. Poza tym zjedzenie owocu szybko syci, dlatego zmniejsza chęć na podjadanie. Błonnik jest również sprzymierzeńcem metabolizmu, co jest szczególnie korzystne dla osób chcących zarówno zachować smukłą sylwetkę oraz tych, którzy zmagają się z nadwagą i otyłością. Choć jest bardzo słodki, to można go jeść bez obaw, ponieważ 100g jabłka peruwiańskiego to jedynie 75 kcal.

Jak rozpoznać dobre jabłko budyniowe?

Aby wybrać dojrzały owoc, warto przyjrzeć się jego skórce. Powinna być ona zielona z ciemnymi plamkami. Jeśli jest ich jednak zbyt wiele oznacza to, że owoc może być przejrzały i nie jest smaczny. Cherimoya powinna być miękka w dotyku, ale nie powinna się odkształcać. Można również kupić całkowicie zielone jabłko budyniowe, które, pozostawione na kuchennym blacie, powinno być smaczniejsze po upływie jednego bądź dwóch dni (kiedy pojawią się na skórce plamki).

Jak jeść jabłko budyniowe?

Przekrojony owoc
©123RF/PICSEL

Jabłka nie trzeba obierać, wystarczy przekroić je na pół i łyżeczką zjadać delikatny miąższ. Należy pamiętać, że w środku znajdują się duże i czarne pestki, które, podobnie jak skórka, są niejadalne, a dodatkowo wykazują trujące właściwości. Cherimoya, prócz tego, że jest być smaczną przekąską na surowo, może być dodatkiem do wielu deserów: placków, naleśników, kremów, omletów i ciast. Warto również na kilka godzin przed spożyciem, przechowywać jabłko budyniowe w lodówce. Po wyciągnięciu otrzyma się wyśmienity deser o smaku lodów.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas