Reklama

Jabłkowe oponki

Jabłkowe oponki to w zasadzie owocowe pączki w nieco innym wydaniu. Bardzo szybko znikają z talerzy, dlatego lepiej od razu przygotować ich więcej.

Składniki

  • 2 pełne szklanki mąki pszennej
  • 2 całe jajka
  • 5 jabłek
  • cukier puder
  • 300 ml mleka 3,2 proc.
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • opcjonalnie - kilka kropel olejku pomarańczowego
  • olej roślinny do smażenia

Jabłka obieramy, specjalnym nożykiem lub łyżeczką wycinamy z nich gniazda nasienne. Kroimy owoce w plasterki z dziurką w środku.

W misce łączymy roztrzepane jajka, mąkę, trzy łyżki cukru pudru i proszek do pieczenia. Mieszamy. Do składników dodajemy stopniowo mleko i krople olejku miksując całość na gęste ciasto.

Plastry jabłkowe zanurzamy w powstałym cieście i smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy