Jabłkowe oponki
Jabłkowe oponki to w zasadzie owocowe pączki w nieco innym wydaniu. Bardzo szybko znikają z talerzy, dlatego lepiej od razu przygotować ich więcej.

Składniki
- 2 pełne szklanki mąki pszennej
- 2 całe jajka
- 5 jabłek
- cukier puder
- 300 ml mleka 3,2 proc.
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- opcjonalnie - kilka kropel olejku pomarańczowego
- olej roślinny do smażenia
Jabłka obieramy, specjalnym nożykiem lub łyżeczką wycinamy z nich gniazda nasienne. Kroimy owoce w plasterki z dziurką w środku.W misce łączymy roztrzepane jajka, mąkę, trzy łyżki cukru pudru i proszek do pieczenia. Mieszamy. Do składników dodajemy stopniowo mleko i krople olejku miksując całość na gęste ciasto.Plastry jabłkowe zanurzamy w powstałym cieście i smażymy je z obu stron na rozgrzanym oleju. Gotowe posypujemy cukrem pudrem.