Jabłuszkowe rarytasy
Napełnione musem ze świeżych owoców
Sposób przygotowania
1. Żółtka i jajko ubij z cukrem na puszysto. Do misy miksera wsyp przesianą mąkę,dodaj drożdże, szczyptę soli,cukier wanil., ciepłe mleko i pianę jajeczną. Wyrabiaj 10 min. Dodaj masło i spirytus,wyrabiaj 5 min. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do podwojenia objętości.
2. Rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 cm. Wytnij okrągłe pączki. Nakryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie zetrzyj lub pokrój jabłka i podduś je z cukrem, po czym ostudź i zmiksuj. Usmaż pączki na rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor,osącz na papierowym ręczniku. Ostudź, nadziej jabłkiem, używając szprycy. Oprósz cukrem pudrem.