Reklama

Reklama

Jabłuszkowe rarytasy

Napełnione musem ze świeżych owoców

Czas przyrządzenia: ok. 45 minut
Składniki dla: 12-14 sztuk

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 14 g suchych drożdży
  • 3 łyżki cukru
  • 500 g mąki
  • szczypta soli
  • łyżka cukru waniliowego
  • jajko
  • 4 żółtka
  • 50 g stopionego, chłodnego masła
  • 2 łyżki spirytusu
  • dodatkowo:
  • olej
  • 4-5 jabłek i cukier do nich
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

1. Żółtka i jajko ubij z cukrem na puszysto. Do misy miksera wsyp przesianą mąkę,dodaj drożdże, szczyptę soli,cukier wanil., ciepłe mleko i pianę jajeczną. Wyrabiaj 10 min. Dodaj masło i spirytus,wyrabiaj 5 min. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do podwojenia objętości.

2. Rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 cm. Wytnij okrągłe pączki. Nakryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie zetrzyj lub pokrój jabłka i podduś je z cukrem, po czym ostudź i zmiksuj. Usmaż pączki na rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor,osącz na papierowym ręczniku. Ostudź, nadziej jabłkiem, używając szprycy. Oprósz cukrem pudrem.

Reklama

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje