Jabłuszkowe rarytasy
Napełnione musem ze świeżych owoców

Składniki
- 250 ml mleka
- 14 g suchych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 500 g mąki
- szczypta soli
- łyżka cukru waniliowego
- jajko
- 4 żółtka
- 50 g stopionego, chłodnego masła
- 2 łyżki spirytusu
- dodatkowo:
- olej
- 4-5 jabłek i cukier do nich
- cukier puder do posypania
12-14 sztuk
Sposób przygotowania
1. Żółtka i jajko ubij z cukrem na puszysto. Do misy miksera wsyp przesianą mąkę,dodaj drożdże, szczyptę soli,cukier wanil., ciepłe mleko i pianę jajeczną. Wyrabiaj 10 min. Dodaj masło i spirytus,wyrabiaj 5 min. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do podwojenia objętości.2. Rozwałkuj ciasto na grubość 3-4 cm. Wytnij okrągłe pączki. Nakryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30 min. W tym czasie zetrzyj lub pokrój jabłka i podduś je z cukrem, po czym ostudź i zmiksuj. Usmaż pączki na rozgrzanym, głębokim oleju na złoty kolor,osącz na papierowym ręczniku. Ostudź, nadziej jabłkiem, używając szprycy. Oprósz cukrem pudrem.