Reklama

Reklama

Jadalne rośliny ozdobne, które można wykorzystać w kuchni. Sprawdź przepisy

Rośliny jadalne to doskonały wariant do ozdoby słodkich wypieków oraz ciepłych potraw. Poznaj jadalne gatunki roślin, które możesz wykorzystać w kuchni jako ozdoby. Sprawdź, w jakich przepisach sprawdzą się najlepiej.

Jadalne rośliny ozdobne podbiły serca Polaków kilka lat temu, gdy w telewizji zaroiło się od programów kulinarnych z zagranicy, pokazujących pięknie przystrojone dania. Niedługo potem również polscy prezenterzy programów kulinarnych zaczęli przyozdabiać kwiatami swoje potrawy. Teraz zabieg ten jest tak popularny, że możemy spotkać się z nim na każdym przyjęciu, nawet podczas małych uroczystości rodzinnych. Zobacz, którymi kwiatami warto przyozdobić potrawy.

 

Jadalne rośliny ozdobne - bławatek i lawenda

Bławatek i lawenda pięknie się ze sobą komponują pod względem kolorystycznym. Są idealnym dopełnieniem babki cytrynowej pokrytej gęstym, białym lukrem. Kwiaty lawendy można spotkać najczęściej w kuchni francuskiej, gdzie są niezwykle powszechną ozdobą jadalną. Lawenda jest również wykorzystywana do przyrządzania marynaty do kurczaka, a także ciasteczek czy uspokajającej herbaty, która ułatwia zaśnięcie. Bławatek znajduje zastosowanie przy dekoracji tortów, ciast oraz ciastek. Z łatwością przyrządzisz z niego domową nalewkę lub syrop. Suszone kwiaty można również wykorzystać jako dodatek do czarnej herbaty.

Reklama

Zobacz także: Kwiaty jadalne i ich wykorzystanie

Jadalne kwiaty ozdobne - zioła i warzywa

Jadalne rośliny ozdobne to nie tylko zwyczajne kwiaty, ale również kwiatostany ziół oraz warzyw. Do tych pierwszych zaliczymy, np.: oregano czy tymianek, a także czosnek czy szczypiorek. Ciekawie prezentują się również kwiaty dyni, cukinii, a nawet zielonego groszku. Wszystkie z nich doskonale sprawdzą się do ozdobienia talerzy zupy, owocowych lub warzywnych tart czy kanapeczek "na raz" w przypadku szwedzkiego stołu.

 

Rumiankowa pannacotta - przepis

Potrzebujesz:

  • 2 łyżeczki suszonych kwiatów rumianku;
  • 2 łyżki mleka;
  • 500 ml śmietany kremówki;
  • 2 kopiate łyżeczki żelatyny;
  • łyżeczkę soku z cytryny;
  • 3 łyżki miodu;
  • szczyptę startej skórki cytryny;
  • świeże kwiaty rumianku do dekoracji.
  1. Zacznij od namoczenia żelatyny w zimnym mleku, a oszczędzisz sobie czekania. W osobnym garnku zagotuj rumianek ze śmietaną, nie dopuszczając do wrzenia.
  2. Odstaw do przestygnięcia pod przykryciem. 
  3. Po 15 minutach dodaj miód, a następnie rozpuść żelatynę na małym ogniu. Nie pozwól jej się zagotować! 
  4. Rozpuszczoną żelatynę połącz z naparem rumiankowym, dodaj sok i skórkę z cytryny, przelej do foremek, a następnie odstaw do stężenia. 
  5. Udekoruj świeżymi kwiatami rumianku.

Akacjowe racuchy - przepis

Do przygotowania tych wyjątkowych racuchów potrzebujesz:

  • 1,5 szklanki mleka;
  • 1,5  szklanki mąki pszennej;
  • 2 łyżki cukru;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki oleju;
  • 500 ml kwiatów akacji oderwanych od szypułek;
  • szczyptę soli.
  1. Ze składników ubij ciasto. Powinno być puszyste. 
  2. Następnie wkręć w nie kwiaty akacji pozbawione twardych szypułek. 
  3. Masę nakładaj na rozgrzany olej łyżką i smaż do zarumienienia. 
  4. Dla polepszenia smaku możesz podawać racuszki z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub miodem. 
  5. Z takiego przepisu powinny wyjść porcje dla 4 osób. 
INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jadalne kwiaty | jadalne kwiaty przepisy | kwiaty ozdobne

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy