Jadalne rośliny ozdobne, które można wykorzystać w kuchni. Sprawdź przepisy

Rośliny jadalne to doskonały wariant do ozdoby słodkich wypieków oraz ciepłych potraw. Poznaj jadalne gatunki roślin, które możesz wykorzystać w kuchni jako ozdoby. Sprawdź, w jakich przepisach sprawdzą się najlepiej.

Jadalne kwiaty można wykorzystać nie tylko do ozdoby, ale także jako składnik potrawy
Jadalne kwiaty można wykorzystać nie tylko do ozdoby, ale także jako składnik potrawy123RF/PICSEL

Jadalne rośliny ozdobne podbiły serca Polaków kilka lat temu, gdy w telewizji zaroiło się od programów kulinarnych z zagranicy, pokazujących pięknie przystrojone dania. Niedługo potem również polscy prezenterzy programów kulinarnych zaczęli przyozdabiać kwiatami swoje potrawy. Teraz zabieg ten jest tak popularny, że możemy spotkać się z nim na każdym przyjęciu, nawet podczas małych uroczystości rodzinnych. Zobacz, którymi kwiatami warto przyozdobić potrawy.

Jadalne rośliny ozdobne - bławatek i lawenda

Bławatek i lawenda pięknie się ze sobą komponują pod względem kolorystycznym. Są idealnym dopełnieniem babki cytrynowej pokrytej gęstym, białym lukrem. Kwiaty lawendy można spotkać najczęściej w kuchni francuskiej, gdzie są niezwykle powszechną ozdobą jadalną. Lawenda jest również wykorzystywana do przyrządzania marynaty do kurczaka, a także ciasteczek czy uspokajającej herbaty, która ułatwia zaśnięcie. Bławatek znajduje zastosowanie przy dekoracji tortów, ciast oraz ciastek. Z łatwością przyrządzisz z niego domową nalewkę lub syrop. Suszone kwiaty można również wykorzystać jako dodatek do czarnej herbaty.

Jadalne kwiaty ozdobne - zioła i warzywa

Jadalne rośliny ozdobne to nie tylko zwyczajne kwiaty, ale również kwiatostany ziół oraz warzyw. Do tych pierwszych zaliczymy, np.: oregano czy tymianek, a także czosnek czy szczypiorek. Ciekawie prezentują się również kwiaty dyni, cukinii, a nawet zielonego groszku. Wszystkie z nich doskonale sprawdzą się do ozdobienia talerzy zupy, owocowych lub warzywnych tart czy kanapeczek "na raz" w przypadku szwedzkiego stołu.

Rumiankowa pannacotta - przepis

Potrzebujesz:

  • 2 łyżeczki suszonych kwiatów rumianku;
  • 2 łyżki mleka;
  • 500 ml śmietany kremówki;
  • 2 kopiate łyżeczki żelatyny;
  • łyżeczkę soku z cytryny;
  • 3 łyżki miodu;
  • szczyptę startej skórki cytryny;
  • świeże kwiaty rumianku do dekoracji.
Zmysłowe smaki: Panna cottaInteria.tv
  1. Zacznij od namoczenia żelatyny w zimnym mleku, a oszczędzisz sobie czekania. W osobnym garnku zagotuj rumianek ze śmietaną, nie dopuszczając do wrzenia.
  2. Odstaw do przestygnięcia pod przykryciem. 
  3. Po 15 minutach dodaj miód, a następnie rozpuść żelatynę na małym ogniu. Nie pozwól jej się zagotować! 
  4. Rozpuszczoną żelatynę połącz z naparem rumiankowym, dodaj sok i skórkę z cytryny, przelej do foremek, a następnie odstaw do stężenia. 
  5. Udekoruj świeżymi kwiatami rumianku.

Akacjowe racuchy - przepis

Do przygotowania tych wyjątkowych racuchów potrzebujesz:

  • 1,5 szklanki mleka;
  • 1,5  szklanki mąki pszennej;
  • 2 łyżki cukru;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki oleju;
  • 500 ml kwiatów akacji oderwanych od szypułek;
  • szczyptę soli.
  1. Ze składników ubij ciasto. Powinno być puszyste. 
  2. Następnie wkręć w nie kwiaty akacji pozbawione twardych szypułek. 
  3. Masę nakładaj na rozgrzany olej łyżką i smaż do zarumienienia. 
  4. Dla polepszenia smaku możesz podawać racuszki z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub miodem. 
  5. Z takiego przepisu powinny wyjść porcje dla 4 osób. 
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas