Jadalne rośliny ozdobne, które można wykorzystać w kuchni. Sprawdź przepisy

Jadalne kwiaty można wykorzystać nie tylko do ozdoby, ale także jako składnik potrawy
Jadalne kwiaty można wykorzystać nie tylko do ozdoby, ale także jako składnik potrawy123RF/PICSEL

Jadalne rośliny ozdobne - bławatek i lawenda

Jadalne kwiaty ozdobne - zioła i warzywa

Rumiankowa pannacotta - przepis

  • 2 łyżeczki suszonych kwiatów rumianku;
  • 2 łyżki mleka;
  • 500 ml śmietany kremówki;
  • 2 kopiate łyżeczki żelatyny;
  • łyżeczkę soku z cytryny;
  • 3 łyżki miodu;
  • szczyptę startej skórki cytryny;
  • świeże kwiaty rumianku do dekoracji.
Zmysłowe smaki: Panna cottaAgnieszka MaciaszekInteria.tv
  1. Zacznij od namoczenia żelatyny w zimnym mleku, a oszczędzisz sobie czekania. W osobnym garnku zagotuj rumianek ze śmietaną, nie dopuszczając do wrzenia.
  2. Odstaw do przestygnięcia pod przykryciem. 
  3. Po 15 minutach dodaj miód, a następnie rozpuść żelatynę na małym ogniu. Nie pozwól jej się zagotować! 
  4. Rozpuszczoną żelatynę połącz z naparem rumiankowym, dodaj sok i skórkę z cytryny, przelej do foremek, a następnie odstaw do stężenia. 
  5. Udekoruj świeżymi kwiatami rumianku.

Akacjowe racuchy - przepis

  • 1,5 szklanki mleka;
  • 1,5  szklanki mąki pszennej;
  • 2 łyżki cukru;
  • 2 jajka;
  • 2 łyżki oleju;
  • 500 ml kwiatów akacji oderwanych od szypułek;
  • szczyptę soli.
  1. Ze składników ubij ciasto. Powinno być puszyste. 
  2. Następnie wkręć w nie kwiaty akacji pozbawione twardych szypułek. 
  3. Masę nakładaj na rozgrzany olej łyżką i smaż do zarumienienia. 
  4. Dla polepszenia smaku możesz podawać racuszki z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub miodem. 
  5. Z takiego przepisu powinny wyjść porcje dla 4 osób. 
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?