Jagodowe serduszka
Wakacyjne ciasteczka.
- 250 g pszennej mąki,
- 8 łyżek cukru pudru,
- szczypta soli,
- torebka cukru waniliowego,
- jedno jajko,
- 150 g miękkiego masła,
Nadzienie i dekoracja:
- 100 g pomarańczowej marmolady,
- 100 g polewy z białej czekolady,
- 20 dag jagód.
Przyrządzanie:
Z mąki, cukru, soli, cukru waniliowego, jajka i masła zagnieść ciasto. Odstawić po przykryciem na ok. 60 minut. Wyrobić i cienko rozwałkować. Wykroić 30 serduszek, ułożyć na blasze, piec 10 minut w temp. 200 st. C. Jeszcze ciepłe sklejać po dwa marmoladą. Gdy wystygną, smarować polewą i układać na nich jagody.
Porcja - 120 kcal
Czas przygotowania: 80 minut