Jagodowo-makowe muffiny z białą czekoladą
Prosty przepis na pyszne muffiny.
Składniki:
- 150 g czarnych jagód
- 150 g białej czekolady
- 275 g mąki
- 225 g cukru
- szczypta soli
- opakowanie proszku do pieczenia
- 2 łyżki zmielonego maku
- 125 ml oleju
- 2 jajka
- 125 ml maślanki
- różowy cukier do dekoracji Przygotowanie:
Odłożyć 50 g jagód do dekoracji.
75 g czekolady grubo posiekać. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej wszystkie mokre. Następnie mokre dodać do suchych, wymieszać. Dodać jagody i czekoladę, wymieszać. Do formy na muffiny włożyć papilotki, nakładać ciasto i piec 20-25 minut w 200 st., lekko przestudzić i uwolnić z formy
75 g czekolady posiekać i roztopić w gorącej kąpieli. Dekorować muffinki roztopioną czekoladą i jagodami. Posypać cukrem.