Jajeczne kuleczki

Po 1. roku życia zrób swojemu maluchowi jajeczne kuleczki. Pamiętaj, żeby kupować jajka z hodowli ekologicznych. Najlepsze są te oznaczone cyfrą 0 lub 1.

Kulki z jajek smakują doskonale
Kulki z jajek smakują doskonale 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 3 jajka
  • kromka bułki namoczona w mleku
  • 2 łyżeczki bułki tartej
  • łyżka pokrojonej w kostkę cebuli
  • szczypiorek
  • koperek
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:

1. Dwa jajka ugotuj na twardo i obierz ze skorupek. Następnie wraz z odciśniętą bułką przekręć przez maszynkę lub dokładnie rozdrobnij na miazgę blenderem.

2. Do masy dodaj posiekaną i podsmażoną cebulę, pokrojony szczypiorek, koperek oraz surowe jajko i wszystko wymieszaj.

3. Z masy formuj nieduże kuleczki. Ostrożnie obtaczaj je w tartej bułce i smaż na oliwie na złoty kolor.

4. Kuleczki serwuj z ziemniakami purée oraz surówką.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas