Jajecznica bez tłuszczu? Poznaj trzy proste sposoby

Jajecznica to ulubione śniadanie wielu Polaków. Nie jest czasochłonne i nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Zazwyczaj przyrządzając jajecznicę, smażymy jajka na tłuszczu: maśle, smalcu słoninie czy też boczku. Częste spożywanie tłustych potraw nie sprzyja jednak naszemu zdrowiu. Jajecznica smażona bez dodatku tłuszczu jest równie pyszna i pożywna. Jak ją wykonać?

Aby jajecznica była jeszcze zdrowsza wystarczy nie dodawać do niej tłuszczu podczas smażenia
Aby jajecznica była jeszcze zdrowsza wystarczy nie dodawać do niej tłuszczu podczas smażenia123RF/PICSEL

Jajka warto spożywać regularnie, ponieważ są źródłem wielu witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To produkt bogaty w witaminy z grupy B, witaminy: A, E, D i K, a także: fosfor, potas żelazo, magnez, czy też selen.

Polacy spożywają jajka w wielu formach. Niezwykłą popularnością cieszy się zwłaszcza jajecznica. To ciepły posiłek, który szybko zaspokaja głód. Aby jajecznica była jeszcze zdrowsza, wystarczy nie dodawać do niej tłuszczu podczas smażenia. Jak wykonać jajecznicę bez tłuszczu?

Jajecznica bez tłuszczu: użyj patelni teflonowej

Zdecydowanie najprostszym sposobem na przyrządzenie jajecznicy bez tłuszczu jest usmażenie jajek na patelni teflonowej. Teflon jest wyjątkowo "śliski", więc podczas smażenia potrawy nie przywierają do powierzchni patelni.

Podczas przygotowywania jajecznicy na teflonowej patelni należy kontrolować temperaturę i ciągle mieszać masę jajeczną. Dzięki temu konsystencja jajecznicy będzie wyjątkowo gładka.

Jeśli jajka zaczną przywierać do patelni, (może stać się tak, jeśli ta jest już zużyta) wystarczy dodać do masy kilka kropel wody.

Jajecznica jest zdrowa i smaczna. To idealna propozycja na śniadanie
Jajecznica jest zdrowa i smaczna. To idealna propozycja na śniadanie123RF/PICSEL

Jajecznica bez tłuszczu: zastąp masło mlekiem

Kolejnym sposobem na przyrządzenie jajecznicy bez dodatku tłuszczu jest zastąpienie go mlekiem. Jajecznica usmażona na mleku ma szczególnie głęboki smak i kremową konsystencję. W dodatku jest zdrowa i pyszna.

Jak wykonać jajecznice na mleku? To niezwykle proste. Przed wylaniem na patelnię masy jajecznej wystarczy rozgrzać na niej łyżkę mleka. Później postępujemy jak w przypadku zwykłej jajecznicy smażonej na tłuszczu.

Po kilku minutach intensywnego mieszania danie będzie gotowe.

Jajecznica z mikrofalówki: szybko i bez tłuszczu

Jeśli chcemy przygotować zdrową jajecznicę bez tłuszczu, możemy użyć w tym celu również mikrofalówki. To niezwykle prosty sposób, który wymaga minimum wysiłku.

Wystarczy, że roztrzepane jajka wlejemy do żaroodpornego naczynia i całość wstawimy do kuchenki mikrofalowej na około 30 sekund. Po tym czasie ponownie mieszamy zawartość naczynia i znów wstawiamy je do mikrofalówki. Czynność należy powtarzać, aż do osiągnięcia upragnionej konsystencji.

Jajecznica w mikrofalówce? To możliwe!
Jajecznica w mikrofalówce? To możliwe! 123RF/PICSEL

Zobacz również: 

Czy Adrian Łabanowski wiedział, że spotyka się z tą znaną Maria Sadowską?Polsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas