Reklama

Reklama

Jajecznica bez tłuszczu? Poznaj trzy proste sposoby

Jajecznica to ulubione śniadanie wielu Polaków. Nie jest czasochłonne i nie wymaga dużych zdolności kulinarnych. Zazwyczaj przyrządzając jajecznicę, smażymy jajka na tłuszczu: maśle, smalcu słoninie czy też boczku. Częste spożywanie tłustych potraw nie sprzyja jednak naszemu zdrowiu. Jajecznica smażona bez dodatku tłuszczu jest równie pyszna i pożywna. Jak ją wykonać?

Jajka warto spożywać regularnie, ponieważ są źródłem wielu witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To produkt bogaty w witaminy z grupy B, witaminy: A, E, D i K, a także: fosfor, potas żelazo, magnez, czy też selen.

Polacy spożywają jajka w wielu formach. Niezwykłą popularnością cieszy się zwłaszcza jajecznica. To ciepły posiłek, który szybko zaspokaja głód. Aby jajecznica była jeszcze zdrowsza, wystarczy nie dodawać do niej tłuszczu podczas smażenia. Jak wykonać jajecznicę bez tłuszczu?

Jajecznica bez tłuszczu: użyj patelni teflonowej

Zdecydowanie najprostszym sposobem na przyrządzenie jajecznicy bez tłuszczu jest usmażenie jajek na patelni teflonowej. Teflon jest wyjątkowo "śliski", więc podczas smażenia potrawy nie przywierają do powierzchni patelni.

Podczas przygotowywania jajecznicy na teflonowej patelni należy kontrolować temperaturę i ciągle mieszać masę jajeczną. Dzięki temu konsystencja jajecznicy będzie wyjątkowo gładka.

Jeśli jajka zaczną przywierać do patelni, (może stać się tak, jeśli ta jest już zużyta) wystarczy dodać do masy kilka kropel wody.

Reklama

Jajecznica bez tłuszczu: zastąp masło mlekiem

Kolejnym sposobem na przyrządzenie jajecznicy bez dodatku tłuszczu jest zastąpienie go mlekiem. Jajecznica usmażona na mleku ma szczególnie głęboki smak i kremową konsystencję. W dodatku jest zdrowa i pyszna.

Jak wykonać jajecznice na mleku? To niezwykle proste. Przed wylaniem na patelnię masy jajecznej wystarczy rozgrzać na niej łyżkę mleka. Później postępujemy jak w przypadku zwykłej jajecznicy smażonej na tłuszczu.

Po kilku minutach intensywnego mieszania danie będzie gotowe.

Jajecznica z mikrofalówki: szybko i bez tłuszczu

Jeśli chcemy przygotować zdrową jajecznicę bez tłuszczu, możemy użyć w tym celu również mikrofalówki. To niezwykle prosty sposób, który wymaga minimum wysiłku.

Wystarczy, że roztrzepane jajka wlejemy do żaroodpornego naczynia i całość wstawimy do kuchenki mikrofalowej na około 30 sekund. Po tym czasie ponownie mieszamy zawartość naczynia i znów wstawiamy je do mikrofalówki. Czynność należy powtarzać, aż do osiągnięcia upragnionej konsystencji.


***

Przeczytaj również: 


Dwie głowy, jedno ciało. Jak dziś żyją bliźniaczki syjamskie?

Fryzury z PRL-u: Powinniśmy do nich wrócić, czy o nich zapomnieć?

Święta państwowe w Polsce. Które z nich są wolne od pracy?

Zobacz również: 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje