Jajecznica po tajsku. Jak ją przygotować?
Wiele osób na śniadanie chętnie sięga po jajecznicę. To pomysł na szybki i sycący posiłek. Można ją przygotować na różne sposoby, jednak zazwyczaj stawia się na tę klasyczną wersję, czyli jajka z dodatkiem cebuli oraz szynki lub boczku. Warto jednak skusić się na jajecznicę po tajsku. Ten wyrazisty smak przypadnie do gustu każdemu.
Jajecznica poleca się na śniadanie
Jajecznica należy do grona najpopularniejszych dań serwowanych na śniadanie. Wszystko przez to, że dodaje energii na długi czas i w dodatku nie trzeba specjalnych kulinarnych umiejętności, by przygotować ten sycący posiłek.
Jajecznica to tak naprawdę klasyka, jeśli chodzi pomysły na śniadanie. Wiele osób się na nią decyduje, ponieważ za każdym razem można modyfikować przepis i dodawać inne składniki. Osoby, które chętnie eksperymentują w kuchni, a także lubią wyraziste smaki, powinny skusić się na jajecznicę po tajsku.
Jak przygotować jajecznicę po tajsku?
Jajecznica po tajsku jest przede wszystkim aromatycznym i ostrym posiłkiem. Fani przyprawiania dań papryczką chili zdecydowanie polubią jej smak.
Pierwszym krokiem jest wbicie do miski jajek. Następnie dodajemy do nich słodką paprykę, curry, tymianek oraz pieprz cayenne i wszystko ze sobą dokładnie mieszamy.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju kokosowym. Gdy się zeszkli, dodajemy do niej pokrojoną papryczkę chili i całość smażymy jeszcze przez chwilę.
Następnie na patelnię wlewamy wcześniej przygotowaną masę jajeczną i smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec wszystko należy doprawić solą oraz pieprzem i jajecznica po tajsku gotowa.
***
Zobacz także: