Reklama

Reklama

Jajeczno-chlebowa ze szpinakiem

Pomysłowa: można do niej wykorzystać czerstwe pieczywo!

Czas przyrządzenia: 20 minut + zapiekanie
Składniki dla: 4-6 porcji

Składniki

  • czerstwe białe pieczywo (chleb lub pszenna bułka, ok. 1/2 bochenka)
  • 2 ząbki czosnku
  • szpinak (w liściach lub mrożony)
  • olej, masło
  • 3 jajka
  • ok. 200 g sera żółtego
  • pieprz, sól, zioła
  • pomidorki koktajlowe do ozdoby

Sposób przygotowania

1. Pieczywo pokrój na kromki.
2. Szpinak krótko przesmaż na łyżce masła, dopraw do smaku solą, pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Natłuść naczynie żaroodporne.
3. Jajka roztrzep ze startym serem, dopraw solą i pieprzem.
4. W naczyniu żaroodpornym połóż warstwę pieczywa, skrop olejem, połóż na nim szpinak. Polej połową masy jajeczno-serowej. Na tym połóż następną warstwę chlebową i polej pozostałą masą. Posyp ziołami. Ozdób pomidorkami. Wstaw do nagrzanego piekarnika (180ºC) i zapiekaj, aż masa serowo-jajeczna się zetnie.

Reklama

Świat kobiety

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje