Jajka faszerowane sałatką z szynki i papryki
Na szczęście okres złej sławy jajek już minął. Dziś dietetycy zalecają częste ich jedzenie. A można z nich stworzyć wiele pysznych potraw!

Składniki:
- 30 dag szynki wędzonej
- 8 jaj
- papryka czerwona
- pęczek rzodkiewek
- koperek
- 10 dag parmezanu
- 4 łyżki majonezu
- 3 liście sałaty
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Jaja włóż do zimnej wody i gotuj 10 minut od zagotowania się wody. Wystudź, obierz, cztery przekrój na pół, wyjmij z nich żółtka. Wyjęte żółtka i pozostałe jajka, szynkę, paprykę, rzodkiewki pokrój. Dodaj majonez, parmezan, przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
2. Powstałą masę przekładaj do przygotowanych połówek jajek, posyp posiekanym koperkiem. Układaj na liściach sałaty. Jeśli pozostał Ci farsz, możesz użyć go jako pasty do pieczywa.