Jajka faszerowane szynką

W sam raz na świąteczny stół

Jajka nadziewane
Jajka nadziewane123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

1. Jajka włóż do lekko posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze ok. 10 minut. Nie gotuj jajek dłużej, bo na żółtkach zrobi się ciemna, nieapetyczna obwódka. 

2. Ugotowane na twardo jajka wyjmij, przestudź, polewając zimną wodą. Obierz ze skorupki i odłóż do całkowitego wystudzenia. Zimne jajka rozetnij wzdłuż na pół, wyjmij żółtka. Posiekaj je. Szynkę pokrój w drobniutką kosteczkę. 4 rzodkiewki oczyść, umyj, posiekaj. Rozdrobnione składniki i posiekany szczypiorek wymieszaj z serkiem ricotta. Farsz przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Nałóż go w miejsca po żółtkach. Listki sałaty opłucz, osusz, rozłóż na półmisku. Umyj szczypiorek oraz rzodkiewki do dekoracji. Źdźbła pokrój na kawałeczki, a rzodkiewki - w słupki. 

3. Nafaszerowane połówki jajek ułóż na półmisku przybranym sałatą. Posyp rzodkiewkami i obłóż szczypiorkiem. Serwuj na przekąskę. Jako dodatek możesz podawać grzanki z pszennej bułki (np. czosnkowe albo ziołowe).

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas