Reklama

Reklama

Jajka, które przetrwają gotowanie

Wylewające z gotującego jajka się białko nie wygląda zachęcająco. Na szczęście są proste sposoby na to, by uchronić skorupki przed pęknięciem.

Jajka z brązowymi skorupkami są bardziej odporne na ewentualne pękanie niż te jaśniejsze. Wodę do gotowania dobrze jest wzbogacić o szczyptę soli lub pół łyżeczki soku z cytryny. Podobnie postępujemy, gdy jajko już pękło - by nie zaczęło się wylewać, dodajemy do wody sok z cytryny. Możemy też uratować sytuację łyżeczką octu.

Dodatkowym sposobem na zabezpieczenie jajek przed pęknięciem jest wyjęcie ich z lodówki przynajmniej 15 minut przed rozpoczęciem gotowania, by zdążyły się nieco ocieplić.

Darmowy program – rozlicz PIT 2020

Reklama

***Zobacz więcej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: jaja | gotowanie jajek

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy