Jajka, które przetrwają gotowanie

Wylewające z gotującego jajka się białko nie wygląda zachęcająco. Na szczęście są proste sposoby na to, by uchronić skorupki przed pęknięciem.

Babcine sposoby na ogół nie zawodzą
Babcine sposoby na ogół nie zawodzą123RF/PICSEL

Jajka z brązowymi skorupkami są bardziej odporne na ewentualne pękanie niż te jaśniejsze. Wodę do gotowania dobrze jest wzbogacić o szczyptę soli lub pół łyżeczki soku z cytryny. Podobnie postępujemy, gdy jajko już pękło - by nie zaczęło się wylewać, dodajemy do wody sok z cytryny. Możemy też uratować sytuację łyżeczką octu.

Dodatkowym sposobem na zabezpieczenie jajek przed pęknięciem jest wyjęcie ich z lodówki przynajmniej 15 minut przed rozpoczęciem gotowania, by zdążyły się nieco ocieplić.

***Zobacz więcej

"Ewa gotuje": Zalewajka na białej kiełbasiePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas