Jajka nadziewane
Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić wzdłuż.
Składniki na 5-6 porcji:
Jajka:
- 5-6 jaj
- 10-15 dag szynki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sól
- pieprz
Sos tatarski:
- 1 słoik majonezu
- 2-3 ogórki kiszone
- 1/2 słoika groszku zielonego
- 1 słoik pieczarek marynowanych
- natka lub szczypiorek
Sposób przygotowania:
1. Jaja ugotować na twardo, obrać, przekroić wzdłuż. Wybrać żółtka i zemleć je z szynką, dodać śmietanę, sól, pieprz. Wymieszać i doprawić. Białka wypełnić masą, ułożyć na półmisku.
2. Obrane ogórki i pieczarki pokroić w kostkę, dodać groszek, majonez i wymieszać. Doprawić. Dla uzyskania ostrości można dodać odrobinę musztardy. Dla złagodzenia smaku - kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego. Sosem polać jaja, posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką lub szczypiorkiem.