Jajko mollet ze szpinakiem i pomidorami
Jajko mollet, jajko w koszulce - jeden ze sposobów podawania jaj. Rozpływa się w ustach. Ma ścięte białko, ale półpłynne żółtko. Doskonale smakuje w towarzystwie warzyw na śniadanie.
Zamrożony szpinak połam i włóż do rondelka, wlej trochę wody i rozmrażaj na powolnym ogniu. Kiedy szpinak rozmrozi się, dodaj posiekane ząbki czosnku, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatałową.
Gdy szpinak będzie już gotowy, zdejmij rondelek z ognia i dodaj śmietanę lub jogurt, wymieszaj. Pokrój w ćwiartki umyte wcześniej pomidorki i dodaj do szpinaku, wymieszaj.
W drugim rondlu zagotuj wodę z dodatkiem octu. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, by tylko lekko się gotowała. Jajka wybijaj pojedynczo do miseczki, tak by nie uszkodzić żółtka i zsuwaj z miski delikatnie do gotującej się wody.
Zakręć łyżką gotującą wodę i w powstały wir zsuwać kolejno jajka. Jaja gotuj 4 minuty. Po ugotowaniu wyjmij je z wody łyżką cedzakową.
Szpinak wyłóż na talerz i na niego wyłóż jajka mollet.
***
Zobacz również:
Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>