Reklama

Reklama

Jajko mollet ze szpinakiem i pomidorami

Jajko mollet, jajko w koszulce - jeden ze sposobów podawania jaj. Rozpływa się w ustach. Ma ścięte białko, ale półpłynne żółtko. Doskonale smakuje w towarzystwie warzyw na śniadanie.

Składniki

  • 3 jaja kurze
  • 200 g mrożonego szpinaku
  • 20 g pomidorków koktajlowych
  • sól, pieprz,
  • gałka muszkatałowa
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego

Zamrożony szpinak połam i włóż do rondelka, wlej trochę wody i rozmrażaj na powolnym ogniu. Kiedy szpinak rozmrozi się, dodaj posiekane ząbki czosnku, przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatałową. 

Gdy szpinak będzie już gotowy, zdejmij rondelek z ognia i dodaj śmietanę lub jogurt, wymieszaj. Pokrój w ćwiartki umyte wcześniej pomidorki i dodaj do szpinaku, wymieszaj.

W drugim rondlu zagotuj wodę z dodatkiem octu. Gdy zacznie wrzeć, zmniejsz ogień, by tylko lekko się gotowała. Jajka wybijaj pojedynczo do miseczki, tak by nie uszkodzić żółtka i zsuwaj z miski delikatnie do gotującej się wody. 

Zakręć łyżką gotującą wodę i w powstały wir zsuwać kolejno jajka. Jaja gotuj 4 minuty. Po ugotowaniu wyjmij je z wody łyżką cedzakową. 

Szpinak wyłóż na talerz i na niego wyłóż jajka mollet.

***
Zobacz również: 


Przekaż 1% na pomoc dzieciom - darmowy program TUTAJ>>>     

Dowiedz się więcej na temat: jajka kurze | szpinak

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje