Jajko sadzone na gulaszu z ciecierzycy

Niezwykle sycące.

Zdj. ilustracyjne
Zdj. ilustracyjne123RF/PICSEL

Składniki:

  • 6 jajek
  • szklanka płatków żytnich
  • puszka ciecierzycy
  • 2 marchewki
  • mały por
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 3 łyżeczki koncentr. pomid.
  • 3 łyżeczki sosu sojowego
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • po łyżeczce tymianku, oregano, papryki słodkiej
  • sól, pieprz
  • olej
  • łyżka natki

Przygotowanie:1. Ciecierzycę opłucz pod bieżącą wodą, osącz. Warzywa obierz, umyj. Marchewki pokrój w kostkę, por w półplasterki, a czosnek posiekaj.2. Por z czosnkiem podsmaż na maśle i łyżce oleju, wsyp tymianek, oregano, paprykę. Smaż 3 min, mieszając. Dodaj marchewkę i ciecierzycę, jeszcze chwilę smaż. Zalej bulionem, dodaj koncentrat, cukier, sos sojowy. Gotuj ok. 20 min.3. Kiedy warzywa będą miękkie, wsyp płatki żytnie, wymieszaj i gotuj ok. 5 min - do zgęstnienia. Spróbuj, dopraw solą i pieprzem.4. Na oleju usmaż jajka sadzone, oprósz solą. Ułóż na porcjach warzyw i podawaj posypane natką.

Chwila dla Ciebie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas