Jajko sadzone na gulaszu z ciecierzycy
Niezwykle sycące.
Składniki:
- 6 jajek
- szklanka płatków żytnich
- puszka ciecierzycy
- 2 marchewki
- mały por
- 4 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 3 łyżeczki koncentr. pomid.
- 3 łyżeczki sosu sojowego
- łyżeczka cukru trzcinowego
- po łyżeczce tymianku, oregano, papryki słodkiej
- sól, pieprz
- olej
- łyżka natki
Przygotowanie:1. Ciecierzycę opłucz pod bieżącą wodą, osącz. Warzywa obierz, umyj. Marchewki pokrój w kostkę, por w półplasterki, a czosnek posiekaj.2. Por z czosnkiem podsmaż na maśle i łyżce oleju, wsyp tymianek, oregano, paprykę. Smaż 3 min, mieszając. Dodaj marchewkę i ciecierzycę, jeszcze chwilę smaż. Zalej bulionem, dodaj koncentrat, cukier, sos sojowy. Gotuj ok. 20 min.3. Kiedy warzywa będą miękkie, wsyp płatki żytnie, wymieszaj i gotuj ok. 5 min - do zgęstnienia. Spróbuj, dopraw solą i pieprzem.4. Na oleju usmaż jajka sadzone, oprósz solą. Ułóż na porcjach warzyw i podawaj posypane natką.