Jak czekolada, wino i zielona herbata wpływają na nasze zdrowie?

Pozornie można przypuszczać, że czekolada, wino i zielona herbata nie mają ze sobą zbyt wiele wspólnego. Nic bardziej mylnego. Tak naprawdę to produkty spożywcze posiadające niesamowite korzyści dla zdrowia. Dlatego warto się dowiedzieć, dlaczego powinno się je wprowadzić do naszej diety.

article cover
©123RF/PICSEL

Zielona herbata

Zielona herbata ma wiele zalet
Zielona herbata ma wiele zalet123RF/PICSEL

Według naukowców picie zielonej herbaty zapobiega stwardnieniu tętnic, które może zmniejszyć ryzyko ataku serca, udaru zgonu i wystąpieniu poważnych zatorów w płucach. Dlaczego zatem nie zmienić swoich nawyków i nie wprowadzić zwyczaju codziennego picia zielonej herbaty? Na pewno po jakimś czasie używania tego substytutu nasze serce nam podziękuje.

Ciemna czekolada

©123RF/PICSEL

Ciemna czekolada zawiera przeciwutleniacze, które mogą obniżać ciśnienie krwi, pozytywnie wpływają na krążenie i pozwalają zachować zdrowe serce. Czekolada poprawia nastrój, co pozwala nam być szczęśliwym i zdrowym jednocześnie. Wybierz czekoladę, która ma w swoim składzie 70 procent kakao.

Czerwone wino

W umiarkowanych ilościach czerwone wino uważane jest za super napój. Zawiera w swoim składzie witaminy A, B, K i G oraz niewielki procent wapnia i żelaza, co sprawia, że doskonale sprawdza się w leczeniu przeziębienia, a nawet może pomóc w utracie wagi. Jeśli jesteś fanem czerwonego trunku, to koniecznie rozważ zakup wina z Sardynii, Chile i Francji, ponieważ są produkowane z najzdrowszych winogron.

Kapusta

©123RF/PICSEL

To zielone, pożywne warzywo zawiera sporą ilość witaminy B, która wspomaga zdrowe trawienie, przyczynia się do zmniejszenia stresu i pozwala zachować zdrową skórę. Kapusta zawiera również potas, który pomaga w regulacji rytmu serca. Kapusta jest warzywem ogólnodostępnym i łatwym w przygotowaniu, dlatego powinniśmy ją często wprowadzać do własnej diety, stosując w postaci zup, surówek i dodatków do mięsa.

Jagody goji

Te owoce są ogromnym źródłem witamin i minerałów zawierających wszystkie osiem niezbędnych aminokwasów, a także witaminy A,C, żelaza i przeciwutleniaczy. Co jest zdumiewające, że w tak małych jagodach może się tyle zmieścić. Badania wskazały, że mogą one nam pomóc usprawnić układ odpornościowy i utrzymać właściwą wagę ciała w czasie stosowania diety odchudzającej, ponieważ zawierają dużo energii w małych porcjach. Z jagód goi można przygotować wiele pożywnych przekąsek.

Pietruszka

Pietruszka posiada wiele korzyści zdrowotnych. Co najważniejsze, może przyczynić się do poprawy objawów zapalenia stawów, jest to spowodowane przez olej zwany eugenolem, który zapobiega obrzękom stawów. Pietruszka jest łatwo dostępna i można ją swobodnie wprowadzić do codziennej diety.

Pomidory

©123RF/PICSEL

Warzywa te zawierają likopen, który zwalcza choroby serca, oraz witaminy A, C i E, które zapobiegają chorobom nowotworowym. Pomidory są łatwo dostępne, dlatego można stosować je w swojej diecie co najmniej kilka razy w tygodniu.

Łosoś

Mięso z łososia jest bogate w kwasy omega-3 i aminokwasy, a w szczególności w minerały takie jak wapń i witaminy A i B. Pozwala poprawić pamięć i zachować wysoki stopień aktywności mózgu przez dłuższy czas, dlatego powinno się go stosować często w swojej diecie.

Jarmuż

Idealnym zamiennikiem dla kapusty jest jarmuż i dlatego powinno się go wprowadzać do naszej diety. Jarmuż zawiera dużą ilość witaminy C (około cztery razy więcej niż szpinak), jak również niezwykłą ilość witaminy K, która zapobiega tworzeniu się zakrzepów krwi.

Orzechy włoskie

Orzechy włoskie zawierają kwasy omega-3 oraz kwas alfa-linolenowy, które poprawiają pamięć, dlatego powinno się zjadać 14 połówek orzecha w ciągu dnia, dodając je do sałatek, makaronu i ciast.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas