Jak długo gotować fasolkę szparagową?

Fasolka szparagowa to dobrze znana i bardzo lubiana w polskich kulinariach roślina strączkowa. Jej smakiem możemy cieszyć się dość długo, ponieważ na targach i w warzywniakach znajdziemy zarówno wczesne, jak i późne odmiany. Bardzo dobrze znosi mrożenie, więc poza sezonem także możemy włączyć ją do jadłospisu. Podstawą udanego posiłku jest jednak odpowiednia obróbka. Zobacz, jak powinno wyglądać gotowanie fasolki szparagowej żółtej i zielonej, by posiłek zawsze smakował wybornie.

Gotowanie żółtej fasolki szparagowej krok po kroku
Gotowanie żółtej fasolki szparagowej krok po kroku123RF/PICSEL

Fasolka żółta i zielona: Podstawowe różnice

Choć obie odmiany będą cennym pod względem zdrowotnym i kulinarnym uzupełnieniem jadłospisu, warto przyjrzeć się im dokładniej, by dokonać najlepszego wyboru. Kolor to niejedyna cecha, która odróżnia fasolkę żółtą od zielonej. Struktura pierwszej z nich jest delikatniejsza, więc ma ogromne grono wielbicieli. Sprawia to jednak, że gotowanie fasolki szparagowej żółtej wymaga od nas więcej skupienia. Wystarczy chwila nieuwagi, a smaczny strączek będzie rozgotowany i mało apetyczny.

Z tego względu roztargnionym szefom kuchni poleca się raczej zieloną fasolkę. Trzeba jednak być przygotowanym na to, że czas gotowania w jej przypadku jest dłuższy, a sama fasolka jest bardziej łykowata.

Jak gotować fasolkę szparagową?

Niezależnie od odmiany fasolki, na jaką się zdecydujemy, samo przygotowanie i obróbka wyglądają tak samo. Różnią się wyłącznie czasem gotowania. Zatem od czego zacząć?

  • Strączki myjemy pod chłodną bieżącą wodą.
  • Małym nożykiem z każdej fasolki odcinamy oba końce. Czynność ta wymaga precyzji. Starajmy się obcinać możliwie jak najmniejsze fragmenty, by podczas gotowania do wnętrza strączków nie dostawała się woda. Może to negatywnie wpłynąć na smak całego dania.
  • Fasolkę przekładamy do szerokiego garnka i zalewamy zimną wodą. Na pół kilograma strączków potrzebujemy dwóch litrów płynu.
  • Ustawiamy średnią moc palnika i przykrywamy pokrywką.
  • Gdy woda dojdzie do punktu wrzenia, dodajemy łyżeczkę soli oraz cukru.
  • Czas gotowania fasolki liczymy od tego momentu. Jak długo gotować fasolkę szparagową żółtą? Zajmie to od 4 do 10 minut, w zależności od tego, czy fasolka jest młoda. Najlepszą metodą ocenienia, czy jest już gotowa, jest skosztowanie pojedynczej sztuki. Ile zajmie ugotowanie zielonej fasolki? Potrwa to od 8 do 16 minut.
  • Gdy uznamy, że jest już wystraczająco miękka, odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.

Gotowanie fasolki szparagowej na parze

To bardzo dobre rozwiązanie, gdy chcemy podać miękką, ale nadal chrupiącą żółtą fasolkę szparagową. Podczas przyrządzania jej na parze, do minimum zmniejsza się ryzyko rozgotowania. Jednocześnie strączek zachowa pełnię swojego smaku.

Nie szkodzi, jeśli nie dysponujemy profesjonalnym parowarem. Fasolkę możemy włożyć do durszlaka lub sita, które z kolei położymy nad garnkiem z gotującą się wodą. Kluczowe jest zadbanie o to, by strączki nie miały bezpośredniego kontaktu z wodą! Ile trwa gotowanie żółtej fasolki szparagowej na parze? Młodym strączkom wystarczy 10 minut. Jeśli warzywo nie jest już pierwszej młodości, potrwa to do 20 minut.

Właściwości fasolki szparagowej

Świeża fasolka przysmażona z bułką tartą i masłem jest dla wielu smakoszów kulinarnym spełnieniem marzeń. Warto pamiętać, że podawać ją można również w innych wydaniach. Do tego fasolka jest skarbnicą witamin i składników mineralnych, które doskonale wpływają na zdrowie.

Fasolkę poleca się diabetykom oraz osobom, które szukają naturalnych sposobów na obniżenie poziomu cholesterolu. Strączki są także świetnym źródłem błonnika pokarmowego, więc pozytywnie wpływają na trawienie, redukując nieprzyjemne zaparcia. Choć nie jest z tym składnikiem jednoznacznie kojarzona, fasolka zawiera witaminę C, dzięki czemu wspiera układ odpornościowy.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas