Jak długo gotować fasolkę szparagową?

Gotowanie żółtej fasolki szparagowej krok po kroku
Gotowanie żółtej fasolki szparagowej krok po kroku123RF/PICSEL

Fasolka żółta i zielona: Podstawowe różnice

Najlepszy przepis na fasolkę szparagowąInteria KulinariaInteria Kulinaria

Jak gotować fasolkę szparagową?

  • Strączki myjemy pod chłodną bieżącą wodą.
  • Małym nożykiem z każdej fasolki odcinamy oba końce. Czynność ta wymaga precyzji. Starajmy się obcinać możliwie jak najmniejsze fragmenty, by podczas gotowania do wnętrza strączków nie dostawała się woda. Może to negatywnie wpłynąć na smak całego dania.
  • Fasolkę przekładamy do szerokiego garnka i zalewamy zimną wodą. Na pół kilograma strączków potrzebujemy dwóch litrów płynu.
  • Ustawiamy średnią moc palnika i przykrywamy pokrywką.
  • Gdy woda dojdzie do punktu wrzenia, dodajemy łyżeczkę soli oraz cukru.
  • Czas gotowania fasolki liczymy od tego momentu. Jak długo gotować fasolkę szparagową żółtą? Zajmie to od 4 do 10 minut, w zależności od tego, czy fasolka jest młoda. Najlepszą metodą ocenienia, czy jest już gotowa, jest skosztowanie pojedynczej sztuki. Ile zajmie ugotowanie zielonej fasolki? Potrwa to od 8 do 16 minut.
  • Gdy uznamy, że jest już wystraczająco miękka, odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania.

Gotowanie fasolki szparagowej na parze

Właściwości fasolki szparagowej

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?