Placki z gotowanych ziemniaków: Idealne na słono, jak i na słodko!
Placki z gotowanych ziemniaków są szybkie i proste do zrobienia. Można do nich wykorzystać ziemniaki z obiadu. Placki są puszyste i mają chrupiącą skórkę. Świetnie smakują z różnymi sosami oraz mięsem. To danie idealnie sprawdzi się, jeśli spodziewasz się niezapowiedzianych gości. Poniżej podajemy przepis na placki z gotowanych ziemniaków.
Spis treści:
Pomysł na obiad
Spodziewasz się niezapowiedzianych gości lub chcesz zrobić szybki obiad? Placki z gotowanych ziemniaków to idealny pomysł. Będzie to danie proste i szybkie w wykonaniu. Jeśli pozostały ci gotowanie ziemniaki po obiedzie, to będą się one świetnie nadawać. Najważniejsze jest dokładne rozbicie ziemniaków za pomocą tłuczka. Chrupiące i puszyste placki będą rozkoszą dla każdego podniebienia. Ich główną zaletą jest to, że świetnie smakują zarówno na słono, jak i na słodko.
Składniki do placków z gotowanych ziemniaków
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
- łyżka mąki pszennej,
- łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 jajko,
- średnia cebula,
- opcjonalnie 1 pęczek koperku lub natka pietruszki,
- tłuszcz do szklenia cebuli oraz smażenia placków,
- przyprawy do smaku - szczypta soli, po pół łyżeczki: świeżo zmielonego pieprzu czarnego oraz słodkiej lub ostrej papryki.
Sposób przygotowania
- Na początku za pomocą tłuczka rozgnieć ziemniaki, a następnie przełóż do średniej wielkości miski.
- Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Następnie zeszklij na rozgrzanej patelni.
- Przełóż cebulę do miski z ziemniakami i wbij jajko. Dodaj jedną łyżkę mąki pszennej i ziemniaczanej oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Za pomocą drewnianej łyżki kuchennej nałóż ciasto i uformuj placki. Smaż do zarumienienia po obu stronach po około trzy minuty na każdą stronę.
- Na sam koniec przełóż placki z gotowanych ziemniaków na ręcznik papierowy, aż obeschną z tłuszczu.
Z czym podawać placki z gotowanych ziemniaków?
Placki z gotowanych ziemniaków na słodko możesz podać ze śmietaną oraz cukrem. W wersji na słono świetnie będą smakować z sosem pieczarkowym, mięsem oraz surówką z marchwi. Wiele osób preferuje tego typu danie solo lub z dodatkiem masła czosnkowego. Opcji jest naprawdę wiele, a samo danie jest na tyle uniwersalne, że bez przeszkód możesz przyrządzić je w kilku wersjach. Smacznego!