Placki z gotowanych ziemniaków: Idealne na słono, jak i na słodko!

Placki z gotowanych ziemniaków są szybkim i łatwym daniem
Placki z gotowanych ziemniaków są szybkim i łatwym daniem123RF/PICSEL

Pomysł na obiad

Składniki do placków z gotowanych ziemniaków

Placki z gotowanych ziemniaków zachwycą podniebienia twoich gości
Placki z gotowanych ziemniaków zachwycą podniebienia twoich gości123RF/PICSEL
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • średnia cebula,
  • opcjonalnie 1 pęczek koperku lub natka pietruszki,
  • tłuszcz do szklenia cebuli oraz smażenia placków,
  • przyprawy do smaku - szczypta soli, po pół łyżeczki: świeżo zmielonego pieprzu czarnego oraz słodkiej lub ostrej papryki.

Sposób przygotowania

  1. Na początku za pomocą tłuczka rozgnieć ziemniaki, a następnie przełóż do średniej wielkości miski.
  2. Obierz cebulę i pokrój w drobną kostkę. Następnie zeszklij na rozgrzanej patelni.
  3. Przełóż cebulę do miski z ziemniakami i wbij jajko. Dodaj jedną łyżkę mąki pszennej i ziemniaczanej oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj. Za pomocą drewnianej łyżki kuchennej nałóż ciasto i uformuj placki. Smaż do zarumienienia po obu stronach po około trzy minuty na każdą stronę.
  4. Na sam koniec przełóż placki z gotowanych ziemniaków na ręcznik papierowy, aż obeschną z tłuszczu.
„Zdrowie na widelcu”: Ser pleśniowy. Kup najwyżej trzy dni przed podaniemPolsat CafePolsat Cafe

Z czym podawać placki z gotowanych ziemniaków?

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?