Reklama

Reklama

Jak długo można przechowywać jajko na twardo?

Jajka na twardo to przysmak często podawany na rodzinnych przyjęciach i imprezach. Możemy jeść je na różne sposoby. Czasami dodajemy je do sałatek. Innym razem podajemy jajka na twardo przekrojone na pół i polane sosem holenderskim. Co zrobić, jeśli ugotowaliśmy za dużo jajek i nie chcemy, by ich nadmiar się zmarnował? Jak długo można przechowywać jajko na twardo? Odpowiadamy.

Jajka na twardo: jak je przechowywać?

Jeśli przechowujemy ugotowane jajka w odpowiednich warunkach, mogą przetrwać nawet kilka dni, zachowując swój smak i konsystencję. Należy jednak zaznaczyć, że jajka na twardo psują się znacznie szybciej niż te surowe. Po jakim czasie nie nadają się już do spożycia?

Obrane ze skorupki jajka na twardo zazwyczaj są świeże przez dwa dni. Jajka na twardo w skorupkach zachowują świeżość około dwóch razy dłużej. W konsekwencji nawet po czterech dniach od ugotowania powinny nadawać się do spożycia.

Zarówno obrane jajka,  jak i te w skorupkach należy bezwzględnie przechowywać w lodówce po wewnętrznej stronie. Jajka na twardo trzymane w półkach znajdujących się na drzwiczkach, narażone są na wahania temperatury. To może sprawić, że zepsują się znacznie szybciej. 

Reklama

Jajka na twardo w skorupce: włóż do lodówki

Aby przedłużyć świeżość jajek na twardo,  należy schować je do lodówki po dwóch godzinach od ugotowania. W tym czasie jajka zdążą już ostygnąć do temperatury pokojowej. Jeśli to możliwe, najlepiej jest przechowywać jajka na twardo w skorupkach w szczelnym  pudełku lub kartonie.

Wiele osób po włożeniu jajek ugotowanych na twardo do lodówki narzeka na dziwny zapach, wyczuwalny po otworzeniu drzwiczek. Warto zaznaczyć,  że woń nie świadczy o nieświeżości przechowywanego produktu. To zapach siarkowodoru, który wytwarza się w czasie gotowania jajek i utrzymuje maksymalnie dzień po obróbce termicznej. Nie należy się nim przejmować.

Obrane jajka na twardo: nie zapomnij o wilgotnym ręczniku

Przechowywanie jajek na twardo, które zostały już pozbawione skorupki, jest nieco bardziej skomplikowane.  Źle zabezpieczony produkt może szybko wyschnąć i stracić walory smakowe. Jeśli chcemy cieszyć się świeżością  jaj jak  najdłużej, powinniśmy przykryć je wilgotną ściereczką i zamknąć w szczelnym pojemniku. Dzięki temu mamy pewność, że po kilku godzinach nie staną się twarde lub gumowe.

Czy można mrozić ugotowane jajka?

Wiele osób zastanawia się, czy ugotowane jajka można mrozić bez obaw o utratę smaku. Otóż  nie zaleca się mrożenia jaj. Zazwyczaj produkt po wyjęciu z zamrażarki zmienia swoją konsystencję. Traci sprężystość, staje się twardy lub przeciwnie: wodnisty.  

***

Przeczytaj również: 

Najgorsze, co możesz zrobić z paznokciami. Te stylizacje szokują!

Agnieszka Woźniak-Starak kocha czarne stylizacje! Nie ona jedyna!

Maja Hyży chce już ślub! Tylko jej partner odwleka...?!

Zobacz również:  


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje