Jak efektywnie obrać cytrynę ze skórki?
Wszyscy wiemy, że sok z cytryny jest pełen witamin i składników odżywczych. Sok odtruwa organizm, wzmacnia układ odpornościowy, dostarcza energii oraz poprawia funkcjonowanie wątroby. Jednak najcenniejszym składnikiem cytryny jest jej skórka. Większość składników odżywczych znajduje się właśnie w niej. A jak pozyskać więcej skórki z cytryny? Jest na to prosty sposób. Oto on.
Skórka z cytryny zawiera do dziesięciu razy więcej składników odżywczych niż sok z cytryny. Stosując skórkę z cytryny można szybko i skutecznie pozbyć się z organizmu toksyn i zanieczyszczeń. Substancje zawarte w skórce cytryny mogą całkowicie zatrzymać proliferację komórek nowotworowych w organizmie.
Skórka wzmacnia ściany naczyń krwionośnych. Chroni także przed chorobami pęcherzyka żółciowego, a także zalecana jest osobom cierpiącym na żylaki. W skórce znajduje się limonen, który wykazuje dużą skuteczność w przypadku nowotworu sutka.
Jak najefektywniej wyodrębnić skórkę z cytryny? Wybieramy cytryny z uprawy ekologicznej. Jeśli takich nie znajdziemy, cytryny należy dokładnie umyć w wodzie z dodatkiem octu. Następnie cytryny bez widocznych skaz, wkładamy do plastikowej torebki i zamrażamy. Po 2-3 godzinach zamrożone cytryny ścieramy na tarce.