Jak gotować różne rodzaje ryżu?
Ryż stał się jednym z najpopularniejszych produktów na świecie nie tylko ze względu na swój smak, ale i właściwości. Zawiera wiele witamin oraz minerałów, ale także pozytywnie wpływa na trawienie i ułatwia odchudzanie. Według statystyk ryż stanowi podstawowy pokarm dla około trzech i pół miliarda osób na świecie. Coraz częściej jedzą go również Polacy. Mimo obecności instrukcji gotowania ryżu na jego opakowaniu, często zdarza nam się jednak popełniać błędy. W efekcie ryż jest rozgotowaną papką lub odwrotnie - nie można go pogryźć. Specjalnie dla tych, którzy zastanawiają się, w jaki sposób ugotować konkretny rodzaj ryżu, przygotowaliśmy krótką instrukcję.
Ryż biały
To zdecydowanie najczęściej jedzony rodzaj ryżu. Jest bogaty w witaminy z grupy B, błonnik, a także cenne dla organizmu minerały, między innymi potas, cynk, magnez, wapń oraz fosfor. Mimo że w białym ryżu znajdziemy sporo witamin z grupy B, dieta złożona wyłącznie z tego produktu może prowadzić do rozwoju choroby beri-beri - schorzenia powstałego na skutek niedoboru witaminy B1. Biały ryż cechuje również wysoki indeks glikemiczny, dlatego jego spożywanie nie jest wskazane cukrzykom. Jednocześnie biały ryż jest lekkostrawny i świetnie sprawdza się przy różnego rodzaju zatruciach pokarmowych. Przejdźmy jednak do meritum, czyli czasu potrzebnego na ugotowanie białego ryżu. W porównaniu do innych rodzajów jest on naprawdę krótki. Wynika to z faktu, że oczyszczone ziarna nie ulegają psuciu się. Jak długo zatem gotujemy biały ryż? Od 10 do 15 minut.
Ryż brązowy
Kolejny często jedzony rodzaj ryżu to ryż brązowy. Obecnie znajdziemy go w większości sklepów. Ryż brązowy powstaje z pełnego ziarna, zatem jest znacznie zdrowszy niż biały. Zawiera trzy razy więcej błonnika, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie odchudzającej. Warto wiedzieć, że brązowy ryż ma zazwyczaj krótszą datę przydatności niż biały, ponieważ zawiera więcej cennych dla organizmu kwasów tłuszczowych, które mogą ulec jełczeniu. Ile gotujemy brązowy ryż? Zazwyczaj od 30 do 45.
Ryż czerwony
W dobrze zaopatrzonych sklepach znajdziemy również ryż czerwony. Swoją wyjątkową barwę czerwony ryż zawdzięcza obecności antocyjanów w składzie, czyli naturalnych czerwono-fioletowych barwników, które mają wiele cennych właściwości. Między innymi potrafią usuwać wolne rodniki z organizmu, które odpowiedzialne są za rozwój większości chorób, w tym nowotworów. Bez wątpienia warto włączyć ten rodzaj ryżu do swojej diety. Podobnie jak ryż brązowy wymaga dłuższego gotowania, czyli od 30 do 45 minut. Ryż czerwony ma bardzo specyficzny, delikatnie orzechowy smak.
Ryż czarny
W czarnym ryżu znajdziemy spore ilości składników odżywczych. Wykazuje on właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Oznacza to, że sprawdzi się zarówno w profilaktyce i leczeniu różnego rodzaju chorób. Ponadto, czarny ryż to bogactwo witaminy E, która dba o kondycję naszej skóry. W smaku czarny ryż jest bardziej wytrawny niż czerwony. Należy gotować go od 30 do 45 minut.
Dziki ryż
Na koniec zostawiliśmy najbardziej wartościową i jednocześnie najzdrowszą odmianę ryżu, czyli ryż dziki. Ryż dziki cechuje przede wszystkim wysoka zawartość białka. Świetnie sprawdzi się w jadłospisie osób, które trenują na siłowni. W dzikim ryżu znajdziemy również spore ilości witamin z grupy B. Jego smak zbliżony jest do smaku karczochów. Dziki ryż gotujemy od 45 minut nawet do godziny.