Jak gotować warzywa na sałatkę jarzynową?

Gotowane warzywa zawsze mają mniej witamin i minerałów niż surowe. Ale możemy zadbać, by straciły ich jak najmniej.

Ważne, by jarzyny gotować krótko - warzywa powinny być półtwarde
Ważne, by jarzyny gotować krótko - warzywa powinny być półtwarde123RF/PICSEL

Sekret polega na tym, by gotować krótko - warzywa powinny być półtwarde. Najłatwiej to sprawdzić, wbijając widelec - powinien wchodzić z wyraźnym oporem.

Warzywa (całe, ze skórką) wrzucamy na osolony wrzątek nie jednocześnie, ale po kolei, co 5 min (dla warzyw średniej wielkości, jeśli są duże - co 6-7 min): najpierw marchew, potem ziemniaki, pietruszkę i seler.

10 min po wrzuceniu selera wbijamy widelec w ziemniak - jeśli jest dobry, od razu odlewamy wodę i zostawiamy do ostygnięcia.

100 rad
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas