Jak jeść owoc mangostanu?
Mangostan to bardzo wolno rosnące tropikalne drzewo. Osiąga wysokość od 6 do 25 metrów. Długość jego liści sięga 25 centymetrów. Jego kwiaty mają szerokość od 2,5 do 5 centymetrów. Na tym samym drzewie mogą znajdować się komórki płciowe męskie i żeńskie.
Kupowanie i przygotowywanie owoców: mangostan jest niezwykłym owocem tropikalnym, który można nabyć najczęściej w sklepach z żywnością azjatycką. Ma wielkość piłki tenisowej, a na jego wierzchu znajduje się skorupka w kolorze ciemnofioletowym.
Mangostan znany jest ze swych właściwości przeciwutleniających i zawartości wielu mikroskładników pokarmowych.
Aby otworzyć mangostan, trzeba mocno przytrzymać go z boku i naciąć nożem z ząbkami. Starsze mangostany będą miały twardszą skórkę (być może trzeba będzie je przeciąć piłką). Zrób płytkie nacięcie, takie aby można było otworzyć owoc za pomocą palców.
Po wykonaniu nacięcia głębokiego na około centymetr, spróbuj rozchylić owoc za pomocą palców lub delikatnie odciągnąć połówki dłońmi. Jeśli jest to niemożliwe lub jeszcze nie widzisz białego owocu w środku, oznacza to, że nacięcie powinno być głębsze.
Odchyl skórkę, aby wyjąć biały owoc mangostanu.
Jeśli do owocu mangostanu przyklei się kawałek fioletowej skorupki, nie usuwaj jej, gdyż zawiera dużo przeciwutleniaczy i mikroskładników odżywczych.
Mangostan ma podobne kawałki, jakie możemy znaleźć w pomarańczy. Jednak jego pestki są miękkie i jadalne i nie trzeba ich usuwać. Prawdopodobnie nawet ich nie zauważysz.
Mangostan ma słodki smak i jest bardzo miękki. I jest przepyszny! Można go jeść jako osobny owoc, ale również w połączeniu z innymi owocami, na przykład w sałatce. Doskonale też sprawdza się jako dodatek do deserów.