Jak jeść smoczy owoc?
Smoczy owoc jest piękną rośliną rosnącą w południowo-wschodniej Azji, Meksyku, Środkowej lub Południowej Ameryce oraz Izraelu. Jest właściwie rodzajem kaktusa, a jego owoc występuje w trzech kolorach: 2 z nich mają skórkę w kolorze różowym, ale inne kolory miąższu (jeden biały, drugi czerwony), natomiast inny rodzaj jest żółty i ma biały miąższ.
Smoczy owoc ma niską zawartość kalorii, natomiast zawiera dużo składników odżywczych, w tym witaminę C, fosfor, wapń oraz błonnik pokarmowy i przeciwutleniacze. Jest słodki i chrupiący, o smaku łączącym smak kiwi i gruszki.
Szukaj owocu o jasnej, jednolitej skórce. Jeśli owoc ma dużo plam, może być przejrzały (rzadko kiedy dobry). Potrzymaj smoczy owoc w dłoni i postaraj się nacisnąć skórkę kciukiem lub palcami – powinna trochę się wcisnąć, ale nie może być zbyt miękka i gąbczasta. Jeśli jest bardzo jędrna, owoc będzie musiał dojrzewać jeszcze kilka dni.
Połóż smoczy owoc na desce do krojenia lub innej czystej powierzchni, przekrój go na pół za pomocą ostrego noża. Powinien dać się pokroić dość łatwo.
Wewnątrz miąższ powinien być biały lub czerwony – obie części powinny mieć czarne jadalne nasiona, podobne do nasion kiwi.
Istnieje wiele sposobów na przyrządzenie smoczego owocu – to tylko jeden z nich. Weź łyżkę i przeciągnij ją wzdłuż obwodu pierwszej części, aby oddzielić miąższ od skórki.
Teraz wyjmij miąższ ze skórki i połóż go na desce do krojenia. Zachowaj skórkę do serwowania, jeśli chcesz. Zauważ, ze skórki NIE są jadalne. Zrób to samo z drugą połówką.
Teraz możesz pokroić miąższ. Najlepszy do jedzenia w sałatkach ze świeżych owoców będzie owoc pokrojony w kostkę.
Jeśli chcesz, włóż kostki owocu z powrotem do skórki, aby ładnie wyglądały lub przełóż na talerz. Zauważ, że pozostałe kawałki smoczego owocu można przechowywać w lodówce, jak każdy inny owoc, w przykrytym pojemniku. Osobiście uwielbiam go dodawać do sałatek ze świeżych owoców. Smacznego!