Jak kupić dobrą oliwę?

Oliwa z oliwek jest coraz bardziej popularna w naszym kraju, to już nie tylko produkt używany przez Włochów, Greków czy Hiszpanów. Podpowiadamy, jak wybrać najlepszą, wysokiej jakości oliwę.

Na półkach jest ich wiele. Jak wybrać tę najlepszą?
Na półkach jest ich wiele. Jak wybrać tę najlepszą?123RF/PICSEL

Przede wszystkim powinna być extra vergin, z pierwszego tłoczenia. Oliwki w procesie produkcji często są podgrzewane, żeby wycisnąć z nich więcej soku, tracą wtedy jednak wiele swych cennych składników.

Można spotkać w sklepach także oliwę z drugiego i trzeciego tłoczenia, które są gorszej jakości. Na półkach znajdziemy także olio d’oliva - mieszaninę oliwy tłoczonej na zimno i rafinowanej oraz sansa d’oliva - wyciskaną z wytłoków.

Na co jeszcze powinniśmy zwrócić uwagę, kupując oliwę z oliwek?

Na kwasowość, tj. zawartość kwasu olejowego, który odpowiada za smak i wartość odżywczą. Im niższa, tym lepsza oliwa.

Dobrze, jeżeli na etykiecie znajduje się informacja o gatunku oliwek i miejscu pochodzenia. Jest to dobry sygnał, lakoniczna informacja o pochodzeniu z kraju UE powinna wzbudzić naszą nieufność.

Czy oliwa z oliwek nadaje się do smażenia?

Tak, gdyż wytrzymuje temperaturę do 210 st. Celsjusza, a choćby Grecy, których kuchnia uchodzi za jedną z najzdrowszych, smażą na niej od kilku tysięcy lat.

Ile kosztuje dobra, wysokiej jakości oliwa z oliwek?

Niestety, takiej oliwy nie kupimy za 15 zł, za litr trzeba zapłacić minimum 60 zł. Dobrej oliwy nie da się wyprodukować taniej.

Jakimi, tańszymi polskimi olejami możemy zastąpić oliwę z oliwek?

Na przykład olejem rzepakowym, który ma niewiele niezdrowych nasyconych kwasów tłuszczowych i bardzo dużo dobrych kwasów omega-3.

Jeszcze więcej kwasów omega-3 ma olej lniany. Nieoczyszczony olej lniany, tzw. budwigowy, zawiera jeszcze więcej witamin i kwasów tłuszczowych.

WIEM jak działają dzieci
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas