Jak mrozić mięso? Sprawdzone sposoby

Mięso dostarcza niezbędnego do prawidłowego rozwoju organizmu białka, skutecznie zaspokaja głód i oczywiście pozwala na rozmaite wariacje w kuchni. Niestety, bardzo szybko się psuje. Najlepszym sposobem na przedłużenie jego trwałości jest przechowywanie go w zamrażarce. Jak prawidłowo zabezpieczyć mięsne produkty jeszcze przed zamrożeniem? Jak długo można je przechowywać? Podpowiadamy.

Mrożone mięso
Mrożone mięso ©123RF/PICSEL
Sprytny sposób, jak zaoszczędzić miejsce w zamrażarceInteria DIY

Odpowiednie opakowanie

Zapakowane mięso
©123RF/PICSEL

Podstawowym zabezpieczeniem jest dobre opakowanie. Plastikowe tacki bądź woreczki, w których mięso jest sprzedawane, nie są do tego odpowiednio przystosowane. Przede wszystkim nie grzeszą trwałością i pod wpływem niskiej temperatury pękają. W rezultacie mięso jest słabo chronione i wystawione na szkodliwe działanie ewentualnych zanieczyszczeń. Tym samym stanowi też zagrożenie dla zdrowia.

Zainwestuj w specjalne torby

Do mrożenia powinno się zatem używać trwałych opakowań odpornych na wilgoć. Najlepiej sprawdzą się specjalnie do tego przeznaczone torby do mrożenia. Warto pamiętać, że w sytuacji gdy pakujemy do nich kilka kawałków mięsa, warto porozdzielać je papierem woskowanym i tym samym uniknąć ich sklejania się.

Poporcjuj i opisz torebki z mięsem

Zanim poporcjowane mięso trafi do zamrażarki, torbę należy starannie opisać i zaznaczyć, z jakim gatunkiem mamy do czynienia oraz kiedy dokładnie zostało ono zapakowane. Dzięki temu prostemu zabiegowi unikniemy chaosu w lodówce i będziemy wiedzieć, kiedy upływa data przydatność do spożycia konkretnego gatunku mięsa.

Jak przygotować mięso przed mrożeniem?

Mięso na talerzu
©123RF/PICSEL

W kwestii przygotowania mięsa do mrożenia pojawia się wiele wątpliwości, a finalnie proces ten okazuje się kluczowy z punktu widzenia naszego zdrowia. Punktem wyjścia powinno być założenie, że mrozimy tylko i wyłącznie świeże mięso; o możliwie jak najwyższej jakości. Porcji mięsa przeznaczonego do mrożenia, wbrew pojawiającym się sprzecznym tezom, nie należy myć, ani odmaczać. Powinno się to zrobić dopiero po odmrożeniu, gdy zaczynamy przygotowywać naszą potrawę. Do krojenia i porcjowania mięsa używamy ostrego noża i czystej deski - tak, aby nie dostały się do niego żadne niepotrzebne zanieczyszczenia. Duże porcje warto podzielić na mniejsze. Znacznie ułatwi to przygotowanie obiadu i oszczędzi czas. (Im mniejsza porcja, tym krótszy czas rozmrażania).

Jak długo można przechowywać mrożone mięso?

Mrożona wieprzowina
©123RF/PICSEL

Mrożone mięso - podobnie jak wszystkie inne produkty spożywcze - ma ściśle określony czas przydatności do spożycia. Kluczowym kryterium jest w tym przypadku rodzaj oraz forma, w jakiej zostało zamrożone.

Mięso drobiowe w całości należy przechowywać w zamrażarce nie dłużej niż rok - w kawałkach - do trzech miesięcy. Wołowina poporcjowana powinna opuścić zamrażarkę najpóźniej po roku, a mielona - po dwóch-trzech miesiącach.

Wieprzowinę obrobioną w postaci szynek, kiełbas, boczku powinno się przechowywać w zamrażarce od jednego do trzech miesięcy, a w kawałku - od trzech do sześciu miesięcy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas