Jak mrozić truskawki? Mrożenie owoców krok po kroku

Zachowaj smaki lata na dłużej dzięki prawidłowemu mrożeniu truskawek
Zachowaj smaki lata na dłużej dzięki prawidłowemu mrożeniu truskawek123RF/PICSEL

Od czego zacząć mrożenie truskawek?

"Wydarzenia": Czerwone, słodkie i nie dotyka ich inflacja. W Polsce rozpoczął się sezon na truskawkiPolsat NewsPolsat News

Jak zamrozić truskawki krok po kroku?

  • W pierwszej kolejności owoce umyj pod chłodną bieżącą wodą. Nie usuwaj szypułek! To najkrótsza droga do tego, by truskawki wchłonęły wodę i straciły swoją jędrną strukturę.
  • Pozostaw je do osuszenia na durszlaku. Możesz również rozłożyć je na papierowym ręczniku.
  • Usuń szypułki, gdy truskawki będą suche.
  • Przygotuj tackę lub brytfannę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłóż na niej truskawki w ten sposób, by się ze sobą nie stykały. To ważne, ponieważ uchroni je to przed sklejeniem.
  • Wstaw do zamrażarki na dwie godziny. Postaraj się, by temperatura była jak najniższa. Im chłodniej, tym owoce zachowują więcej składników odżywczych.
  • Po upływie tego czasu truskawki powinny być już twarde. Wyciągnij je i w miarę szybko przełóż do woreczków strunowych lub pudełek przeznaczonych do zamrażania żywności.
  • Ponownie wstaw do zamrażarki i sięgaj po nie, gdy tylko nabierzesz ochoty na owocowy przysmak.

Mrożenie truskawek: O tym musisz pamiętać

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?