Jak obierać buraki, aby nie straciły koloru?

Buraki to jedne z najzdrowszych warzyw! Niestety, ograniczamy się do tego, że spożywamy je w okresie wigilijnym, bo to właśnie z niego sporządzany jest barszcz! Oczywiście, burak ma niezliczone zastosowania kulinarne, a ponadto zawiera cenne dla zdrowia substancje. Niestety, choć kolor warzywa jest intensywny, to po obróbce blaknie. Co jest tego przyczyną? Czy na to ma wpływ obieranie buraka? Przekonajmy się!

Buraki powinny być na naszych stołach jak najczęściej! To rezerwuar witamin!
Buraki powinny być na naszych stołach jak najczęściej! To rezerwuar witamin!123RF/PICSEL

Dlaczego buraki tracą swój kolor?

Pewnie nie raz, nie dwa zdarzyło się, że podczas gotowania buraków byliśmy rozczarowani kolorem potrawy. Co ma na to wpływ? Wszystko to wina betaniny - barwnika obecnego w burakach. Oprócz tego, że zabarwiają bulwy, to także mogą przysłużyć się zdrowiu. W jaki sposób? Przede wszystkim wzmacnia organizm, a także ma zdolność wyrównywać poziom cholesterolu czy ciśnienia. Co do utraty koloru: betanina jest bardzo nietrwałym barwnikiem, który traci swoje właściwości podczas zbyt długiego i intensywnego gotowania. 

Dlatego obieranie buraków nie wpływa na utratę przez nich koloru. Jeśli - mimo usilnych starań - buraki się odbarwiają jest na to sposób. Wystarczy je zakwasić. Do tego idealnie nadaje się sok cytrynowy, kwasek cytrynowy lub odrobina octu!

Czy buraki trzeba obierać przed gotowaniem?

Obieranie buraków to jedna z tych czynności, które nie są trudne, ale i tak niechętnie ją wykonujemy. Wszystko przez fakt, że bardzo barwią ręce! Ale czy musimy je obierać? Nie zawsze! Jeśli przygotowujemy barszcz lub zjadamy je na surowo, to obieranie jest niezbędne. Jednak wtedy warto pamiętać o gumowych rękawiczkach!

A co w przypadku, gdy podajemy danie z gotowanymi i pieczonymi burakami? Wtedy lepiej pozostawić je w całości, umyć dokładnie skórkę i zagotować! Można też pozbyć się końcówek! Co da taki zabieg? Pozostawienie skórki pomaga zachować więcej witamin! Jednak pamiętajmy! Gdy gotujemy buraki, lepiej nie rozgotowujmy ich i nie ustawiajmy całej mocy palnika!

Oczywiście, buraki jest najlepiej zapiekać! Zamiast umieszczać ich w garnku z wodą, wystarczy je owinąć w folię spożywczą (błyszczącą stroną do warzywa)!

Przepis na syrop z buraka na kaszelInteria Kulinaria

Obieranie gotowanego/upieczonego buraka!

Jeśli jednak nie przepadamy za skórką buraka, nawet po obróbce cieplnej można go obrać. To właśnie wtedy mamy ułatwione zadanie - wystarczy delikatnie ją złapać i sama znacznie schodzić od warzywa. Oczywiście, nie wolno zapominać, że ugotowany burak nadal barwi dłonie!

Spróbuj także: Smażone jabłka

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas