Jak obrać imbir? Na co pomaga?
Imbiru nikomu szczególnie rekomendować nie trzeba. Zaliczany jest do grona najcenniejszych przypraw, bo fantastycznie wzmacnia i podkręca smak potraw. Uchodzi też za naturalny antybiotyk, a tym samym jest produktem wyjątkowo pożądanym w diecie. Zawarte w imbirze substancje biologicznie czynne sprawiają, że wykazuje działanie antybakteryjne, przeciwzapalne i przeciwbólowe, a tym samym wzmacnia odporność organizmu i przyspiesza powrót do zdrowia rekonwalescentów. Najlepiej sięgać w tym celu po świeży korzeń, który ma intensywniejszy aromat i działa skuteczniej niż ten w formie sproszkowanej. Jak zatem sprytnie obrać imbir? Dlaczego warto wykorzystać patent z łyżeczką? Wskazówki można znaleźć poniżej.
Dlaczego warto sięgać po świeży imbir?
Imbir w sklepie zakupić nietrudno. Najwięcej zdrowotnych właściwości ma świeży korzeń. Jego moc zależna jest od odmiany i wieku - im starszy korzeń, tym bardziej pikantny w smaku. Powinien być twardy, gładki i pozbawiony śladów pleśni. Właśnie na te cechy należy zwrócić uwagę podczas zakupów. Zanim z korzenia imbiru (wystarczy 1- lub 2-centymetrowy kawałek) przygotuje się na przykład sok, trzeba go starannie umyć w ciepłej wodzie i obrać. Właśnie tutaj pojawia się problem, bo kształt korzenia imbiru tej czynności wcale nie ułatwia. Zamiast zatem męczyć się z tradycyjnym nożykiem, warto wykorzystać patent z łyżeczką. Wystarczy wbić brzeg łyżeczki w warzywo i starannie zeskrobać z niego skórkę. Po kilku chwilach zadanie będzie wykonane. Metoda pozwala łatwo dostać się do trudnych zakamarków korzenia, ocalić jego cenne wnętrze i po prostu zaoszczędzić czas.
Jak przechowywać imbir?
Świeży i obrany imbir najlepiej wykorzystać od razu, ale jeśli istnieje taka potrzeba, można go też z powodzeniem zamrozić. Wystarczy umieścić go w szczelnie zamkniętym (dedykowanym do żywności) woreczku i wsadzić do zamrażarki.
Jak imbir działa na organizm?
Właściwości zdrowotne imbiru sprawiają, że w medycynie naturalnej wykorzystywany jest od setek lat. Dzieje się tak za sprawą wyjątkowo bogatego składu kłącza. Najbardziej cenne są zingiberol, gingerol czy zinferon; kwasy organiczne, m.in. szczawiowy, jabłkowy, bursztynowy; witaminy takie jak C, B1, B2, B6, kwas foliowy oraz składniki mineralne, w tym zwłaszcza wapń, magnez, fosfor, miedź, mangan, potas, żelazo, cynk, sód czy selen. To właśnie one sprawiają, że wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwobrzękowe, odchudzające czy rozgrzewając. Imbir to także cenna przyprawa, która jest wykorzystywana w medycynie, kulinariach, kosmetyce, produkcji piwa, a nawet florystyce.
W czym pomoże nam imbir?
Imbir i przyrządzane na jego bazie soki czy nalewki są bardzo pomoce i pożądane w diecie. Zwłaszcza w sezonie jesienno-zimowych zachorowań na przeziębienia i grypę, gdyż wspierają odporność ludzkiego organizmu na wiele sposobów. Imbir eliminuje i hamuje rozwój bakterii i grzybów; stymuluje też krwinki białe odpowiedzialne za zwalczanie wirusów. Posiada również zdolności rozgrzewające i wzmaga potliwość, co jest kluczowe np. przy grypie oraz uelastycznia naczynia krwionośne, a tym samym poprawia krążenie. Poza funkcjami naturalnego antybiotyku świetnie działa na pracę całego układu pokarmowego - podkręca trawienie i przyspiesza metabolizm. Łagodzi też mdłości oraz bóle miesiączkowe, stawów i głowy.