Jak odmierzać składniki bez wagi?

Często w przepisach zamiast gramów i mililitrów są podane ilości takie jak łyżki, łyżeczki, kubki czy filiżanki. Zdarza się, że podczas gotowania nie jesteśmy pewni, co on oznaczają. Wszak kubek kubkowi nie jest równy. Jak odmierzyć ilość produktu nie mając wagi? Oto wskazówki jak przeliczać jednostki.

odmierzanie składników
odmierzanie składników© Photogenica

Kubek

Jeśli przepis nie podaje inaczej, przyjmujemy że jeden kubek to 250ml. W przypadku powszechnie stosowanych składników to: 1 kubek to 160g mąki, 170g grubej mąki, 220g cukru, 170g kaszy many, 100g płatków owsianych, a także 200g masła oraz 145g maku. Co do surowego makaronu jedna szklanka to 80g makaronu.

Łyżka

jak odmierzać składniki
© Photogenica

Jeśli nie wskazano innej wagi, przyjmuje się że jedna łyżka to 11g grubej mąki, 10g mąki, 5g płatków owsianych, 20g soli, 12g cukru, 20g ryżu, 15g masła, 11g oleju, 17g wody, 36g miodu, a także jedna łyżka to 6g zmielonej kawy, 18g mleka oraz 35g dżemu.

Łyżka z górką zazwyczaj oznacza dodatkowo 10g więcej. Oznacza to 20g grubej mąki, 35g mąki, 11g płatków owsianych, 30g ryżu, 30g masła, 25 cukru i 30g soli.

Łyżeczka

składniki odmierzanie
© Photogenica

O ile wpis nie świadczy inaczej o pojemności łyżeczki, przyjmuje się że jedna łyżeczka to 5g cukru, 5g soli, 4g proszku, 8g skrobi ziemniaczanej, 6g masła, 5g mleka, 18g miodu, 3g zmielonej kawy oraz 15g dżemu.

Co co soli, to przyjmuje się że szczypta soli to zazwyczaj pół grama.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas