Jak odróżnić pietruszkę od pasternaku?
Pietruszka to jedno z najzdrowszych warzyw – bogactwo witamin i minerałów znajduje się nie tylko w korzeniu, ale także w popularnej natce. Jej największym atutem jest jednak oryginalny smak i aromat, jaki nadaje potrawom. Niestety pietruszka z roku na rok drożeje, a za kilogram tego warzywa trzeba zapłacić już nawet kilkadziesiąt złotych. Czasem jednak w sklepach możemy kupić okazałych rozmiarów pietruszkę w podejrzanie niskich cenach. Dopiero w domu z przykrością stwierdzamy, że daliśmy się oszukać, kupując pasternak, który od pietruszki jest kilkakrotnie tańszy. Jak odróżnić od siebie te dwa podobne warzywa?
Smak i właściwości pietruszki
W pietruszce jadalny jest zarówno kremowo-biały korzeń, jak i pierzaste zielone liście, które nazywamy natką. Korzeń to popularny składnik włoszczyzny, z której przyrządza się wywary do zup. Popularność zyskał głównie ze względu na oryginalny, lekko ostry smak i aromat. Tymczasem warzywo zawiera wiele cennych i leczniczych substancji: witaminę C i witaminy z grupy B. Ponadto minerały: wapń, fosfor i potas, a także olejki eteryczne i flawonoidy. Warzywo ułatwia trawienie i zwalcza dolegliwości żołądkowo-jelitowe, takie jak wzdęcia czy ból brzucha, działa moczopędnie i ułatwia organizmowi usuwanie toksyn, dlatego medycyna naturalna stosuje pietruszkę w walce z kamicą moczową czy zapaleniem nerek. Warzywo świetnie wpływa też na układ krążenia – reguluje ciśnienie krwi.
Smak i właściwości pasternaku
Warto wiedzieć, że liście pasternaku, w przeciwieństwie do natki pietruszki, nie są jadalne. Za to korzeń, który w smaku przypomina marchewkę, posiada wiele cennych substancji odżywczych - witaminę C, kwas foliowy, błonnik i potas. Znajdujące się w nim związki kumarynowe zwiększają apetyt i jednocześnie wspomagają procesy trawienne. Pasternak wykazuje też właściwości przeciwzapalne, rozkurczające i moczopędne. Przyspiesza przemianę materii i pomaga zwalczyć objawy przeziębienia, łagodzi również bóle miesiączkowe. Najlepszy efekt można osiągnąć, pijąc napary z korzenia.
Jak odróżnić pietruszkę od pasternaku?
Uprawa pasternaku jest znacznie tańsza, łatwiej się go też przechowuje, ponieważ nie psuje się tak szybko. Zawiera wartościowe substancje odżywcze, jednak w znacznie mniejszych ilościach niż pietruszka. Pasternak wywołuje też często negatywne skojarzenia, ponieważ przez wiele lat był stosowany jako pasza dla zwierząt. Mimo że jest łudząco podobny do pietruszki, to zupełnie inaczej pachnie i smakuje. Jest słodszy i ma lekko orzechowy posmak, zapachem przypomina nieco marchew. Brakuje mu też charakterystycznego ostrego aromatu i smaku pietruszki. Można się o tym przekonać, delikatnie skrobiąc warzywo paznokciem.
Pasternak i pietruszkę najłatwiej rozróżnić, patrząc na liście. Pietruszka charakteryzuje się gładkimi i ciemnozielonymi liśćmi bez włosków, w przeciwieństwie do pasternaku, którego liście są jaśniejsze i ząbkowane na brzegach, a od spodu mają małe włoski. Gdy warzywo ma obcięte liście, wystarczy spojrzeć na miejsce, z którego wyrasta nać – jeśli zobaczymy charakterystyczną ciemną obwódkę, mamy do czynienia z pasternakiem. Pasternak jest też większy od pietruszki i ma bardziej zaokrąglony korzeń w górnej części.