Jak pasteryzować przetwory?
W okresie wakacji mamy pod dostatkiem warzyw i owoców, więc chętnie zaprawiamy przetwory. Słoiki z przeróżnymi pysznościami będą jak znalazł w jesienne i zimowe dni. By nasze zaprawy były długo świeże, musimy poddać je procesowi pasteryzacji. Podpowiadamy, jak prawidłowo go przeprowadzić.
Co to w ogóle jest pasteryzacja i po co ją stosujemy?
Pasteryzacja to proces chroniący produkty przed zepsuciem. Dzięki niemu przetrwają one nawet kilka lat. Podczas pasteryzacji z żywności zamkniętej w słoikach usuwane są drobnoustroje i enzymy, które odpowiadają za psucie się żywności. Co ciekawe, proces ten nie powoduje zmian w smaku, zapachu i właściwościach odżywczych produktu. Pasteryzacja to zdecydowanie jedna z najlepszych metod konserwacji żywności.
Podstawowe zasady pasteryzacji
Przygotowując przetwory do pasteryzacji, powinniśmy przestrzegać kilku ważnych zasad. Dzięki temu nasze przetwory będą udane. Oto one:
1. Do przygotowania przetworów należy wybierać wyłącznie świeże owoce lub warzywa.
2. Słoiki przed przygotowaniem należy dokładnie umyć i wyparzyć.
3. Każdy słoik powinien mieć odpowiednio dobraną zakrętkę.
4. Przed zakręcaniem słoików należy dokładnie wytrzeć ich brzegi i nakrętkę.
Pasteryzacja w wodzie
To jedna z najpopularniejszych i najprostszych metod pasteryzacji przetworów. Jednocześnie jest bardzo skuteczna. Oto instrukcja, w jaki sposób ją przeprowadzić.
1. Wyścielamy dno dużego garnka ściereczką wykonaną z naturalnego materiału.
2. Ustawiamy na dnie słoiki. Pamiętajmy, by nie stykały się ze sobą.
3. Zalewamy garnek wodą do około 3/4 wysokości słoików. Pamiętajmy, że woda powinna mieć taką temperaturę, jak słoiki.
4. Gotujemy słoiki przez około 20 minut. Czas gotowania mierzymy od momentu zagotowania się wody.
5. Jeśli używaliśmy słoików twist-off, po ich wyciągnięciu należy odwrócić je na drugą stronę. Słoików typu weck nie odwracamy.
Pasteryzacja w piekarniku
Kolejną chętnie praktykowaną metodą jest również pasteryzacja przetworów w piekarniku. Jest jeszcze prostsza niż pasteryzacja w garnku. Oto instrukcja, jak ją wykonać.
1. Poukładaj słoiki na blasze wyłożonej gazą lub ściereczką wykonaną z naturalnego materiału. Pamiętaj, by słoiki nie stykały się ze sobą.
2. Jeśli słoiki z przetworami są zimne, należy włożyć je do zimnego piekarnika, natomiast słoiki gorące do nagrzanego.
3. Piekarnik należy nagrzać do 130 stopni Celsjusza i pasteryzować przetwory przez około 40 minut. Czas pasteryzacji należy liczyć od momentu nagrzania piekarnika do wymaganej temperatury.
4. Po wyłączeniu urządzenia warto pozostawić w piekarniku przetwory do ostygnięcia.
5. Podobnie jak w przypadku pasteryzacji w wodzie, ostudzone słoiki odstawiamy w bezpieczne miejsce. Twist-off stawiamy do góry dnem, natomiast weck zostawiamy normalnie.
Pasteryzacja słoików w zmywarce
Dla wielu zapewne będzie to zaskoczenie, ale okazuje się, że przetwory możemy pasteryzować również w zmywarce. Ten rodzaj pasteryzacji powinien odbywać się w temperaturze od 60 do 100 stopni Celsjusza. Temperatura najbardziej odpowiednia to około 75 stopni Celsjusza. Oto instrukcja, w jaki sposób wykonać pasteryzację w zmywarce.
1. Słoiki wkładamy do zmywarki do góry dnem. Warto pamiętać, by przez przypadek nie wrzucić do zmywarki tabletki myjącej.
2. Ustawiamy program myjący.
3. Po zakończeniu cyklu czekamy aż słoiki wystygną.
Pasteryzacja słoików w zmywarce jest bardzo praktyczną metodą. Pomyślmy tylko, ile słoików możemy do niej zapakować!
Po zakończeniu cyklu, odczekaj aż słoiki ostygną i dopiero wtedy wyjmij je z urządzenia.
Pasteryzacja "pod kocem"
Tak zwana pasteryzacja "pod kocem" to mało znana, choć naprawdę skuteczna metoda. Jak ją przeprowadzić? Wystarczy zawinąć jeszcze gorące słoiki z przetworami w koce lub grube ubrania. Podczas przekładania przetworów do słoików warto pozostawić dwa centymetry od górnej krawędzi słoika. Pasteryzacja tą metodą powinna trwać do momentu ostudzenia się słoików.