Jak podkreślić smak ulubionych dań
Sosy i pomysłowe panierki.
Aromatyczne sosy w lekkiej wersji
Pieprzowy z musztardową nutką
1. Utłucz 1 łyżkę ziarenek kolorowego pieprzu. Wymieszaj 1 i 1/2 szklanki gęstego jogurtu z 1 łyżką musztardy miodowej. Dopraw pieprzem, solą i odrobiną miodu. Wymieszaj.
Paprykowo - czosnkowy
Upiecz całe strąki czerwonej papryki. Kiedy na skórce pojawią się brązowe plamki, przełóż je do foliowej torebki, szczelnie zamknij i wystudź. Potem zdejmij skórkę, papryki oczyść i zmiksuj. Wymieszaj z odrobiną oliwy oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przypraw.
Pomysłowe panierki
1. Połam słone paluszki, precelki lub krakersy, zmiksuj je w malakserze albo rozgnieć wałkiem do ciasta na drobniutkie okruszki. Wymieszaj je z ulubionymi przyprawami i używaj zamiast tartej bułki.
2. Posiekaj drobniutko orzechy (np. włoskie, laskowe) albo pestki słonecznika bądź dyni. Wymieszaj je w proporcji 1:1 z tartą bułką. Obtaczaj w nich krokiety wcześniej zanurzone w roztrzepanych jajkach.