Jak powinno się kroić mięso?

Wiedza na temat tego, jak kroić i siekać surowe mięso to niezbędne narzędzie każdego kucharza. Należy jednak pamiętać, że z natury wiotkie i galaretowate surowe mięso jest trudnym materiałem do obróbki, zwłaszcza, jeśli chcesz je pociąć na symetryczne, ładne kawałki przeznaczone do smażenia lub duszenia.

Jak idealnie pokroić mięso
Jak idealnie pokroić mięso© Photogenica
Jak kroić mięso
© Photogenica

Niedoświadczeni kucharze często nieudolnie tną mięso na nieregularne, poszarpane kawałki, które nierówno się gotują. Istnieją jednak dwie łatwe sztuczki, które pomogą ci posiekać mięso tak, aby wydobyć z niego to, co najlepsze, nawet jeśli nie jesteś w posiadaniu najlepszego lub najostrzejszego noża szefa kuchni (chociaż dobry, ostry nóż z pewnością tu pomoże).

Wskazówka numer 1:

Mrożone mięso łatwiej kroić
© Photogenica

Mięso częściowo zamrożone łatwiej jest pokroić. Włożenie mięsa – bez względu, czy jest to ryba, kurczak, wołowina, wieprzowina czy jagnięcina – do zamrażarki i pozostawienie go tam aż częściowo zamarznie znacznie ułatwia krojenie. Kiedy woda znajdująca się w mięsie zacznie zamieniać się w lód, skrystalizuje się, co z kolei nada mięsu struktury i jędrności.

Mięso grubości ok. 2,5 cm powinno spędzić w zamrażarce 45 do 60 minut. Możesz proporcjonalnie skrócić lub wydłużyć ten czas (np. mięso o grubości ok. 5 cm powinno trafić do zamrażarki na prawie dwie godziny).

Mięso musi być twarde w dotyku, ale nie zamrożone na kość. Jego powierzchnia powinna charakteryzować się pewną elastycznością, ale mocniejsze naciśnięcie nie powinno pozostawić głębokiego wgłębienia.

Alternatywnym rozwiązaniem jest wyciągnięcie całkowicie zamrożonego mięsa z zamrażarki i pozostawienie go do częściowego rozmrożenia. Dopiero wtedy można je pokroić.

Wskazówka numer 2:

Krojenie mięsa w poprzek włókien
© Photogenica

Tnij w poprzek włókien, aby mięso było miękkie i delikatne.

Dlaczego w większości przepisów na dania mięsne każą kroić mięso w poprzek włókien? Ponieważ dzięki temu jest bardziej miękkie i delikatne.

Mięso zawiera włókna mięśniowe, które ułożone są równolegle względem siebie. U żyjącego zwierzęcia włókna te muszą być mocne i wytrzymałe, aby mięśnie mogły się poruszać.

Kiedy pokroisz mięso w poprzek włókien skrócisz je i sprawisz, że staną się słabsze. Odnosi się to zarówno do surowego jak i ugotowanego mięsa.

Mięso to mięśnie. Mięśnie są długie i włókniste. Nie chcesz, żeby twoje mięso takie było. Kiedy więc tniesz je w poprzek włókien otrzymujesz setki krótkich włókien, zamiast jednego długiego. To sprawia, że mięso rozpływa się w ustach.

Zapamiętaj więc – częściowo zamroź mięso i pokrój je w poprzek włókien. Teraz możesz przystąpić do wykonania dania mięsnego twoich marzeń!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas