Jak pozbyć się zapachu czosnku z ust?

Czosnek doskonale wzbogaca smak potraw, wyjątkowo dobroczynnie wpływa na nasze zdrowie i działa równie skutecznie jak niejeden lek. Ma jednak jedną sporą wadę, którą ciężko szybko wyeliminować. Mowa o przykrym zapachu dobywającym się z ust. Jeśli zajadasz się potrawami z czosnkiem i używasz go w celach leczniczych, poznaj siedem naturalnych sposobów na pozbycie się wstydliwego problemu. Oto one:

article cover
©123RF/PICSEL

Musztarda

©123RF/PICSEL

Doskonałym sposobem na pozbycie się przykrego zapachu czosnku z ust jest...musztarda. Jak ją wykorzystać w tym celu? Nałóż ją na łyżeczkę, wsadź do ust, żuj przez około minutę i wypluj. Następnie weź pół łyżeczki musztardy, żuj, ale tym razem ją połknij. W ten sposób przedostanie się ona tam, gdzie czosnek i złagodzi działanie związków siarki.

Pij dużo płynów, zwłaszcza mleka

Tłuszcz połączony z wodą neutralizuje przykre zapachy, dlatego doskonale sprawdzi się w roli środka wspierającego pozbycie się nieprzyjemnego aromatu czosnku. Po zjedzeniu potrawy z czosnkiem wypij szklankę pełnotłustego mleka, a na rezultaty nie trzeba będzie długo czekać.

Jedz dużo jogurtu!

©123RF/PICSEL

Istnieje wiele badań potwierdzających fakt, iż spożycie co najmniej 180 g jogurtu może pomóc zmniejszyć ilość "złych" bakterii i siarkowodoru w ustach. Jest to zatem doskonały sposób na pozbycie się przykrego zapachu czosnku z ust.

Wypróbuj świeżą cytrynę

Prawdopodobnie słyszałaś o tym, że cytryna może skutecznie neutralizować zapachy. Niszczy wszystkie bakterie, które powodują tworzenie się nieprzyjemnych zapachów w ustach. Dlatego też, zaraz po zjedzeniu potrawy z czosnkiem, warto wypić świeżo wyciśnięty sok z cytryny. Można też żuć kawałek świeżego owocu. Co ciekawe, ten drugi sposób może okazać się nie tylko bardziej praktyczny, ale też bardziej skuteczny.

Żuj ziarna kawy

©123RF/PICSEL

Być może na pierwszy rzut oka nie jest to zbyt przyjemny sposób, ale za to bardzo skuteczny. Dlaczego? Bo ziarna kawy zawierają wiele składników, które wykazują działanie przeciwbakteryjne. Pewnie właśnie z tych powodów ten sposób zalicza się do najskuteczniejszych neutralizatorów nieprzyjemnych zapachów.

Jedz miętówki i żuj gumę

Z pewnością nie jest to zbyt odkrywcza metoda, ale czasem zapominamy, że żując gumę o smaku miętowym niejako "przykrywamy" zapach czosnku. I choć jest to rozwiązanie tymczasowe, to jednak bardzo praktyczne i skuteczne.

Żuj pietruszkę

Pietruszka z uwagi na solidną zawartość chlorofilu jest jednym z najlepszych warzyw neutralizujących zapach czosnku.

Zajadając pietruszkę dostarczamy swojemu organizmowi sporej dawki składnika o działaniu przeciwzapalnym, który jednocześnie odświeży nasz oddech. Warto jednak pamiętać, że tego rodzaju działanie wykazuje tylko świeża pietruszka. Suszona nie zawiera aktywnego chlorofilu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas