Jak prawidłowo rozebrać kurczaka?

To, że producenci mięsa grabią nas z pieniędzy to niezbyt dobrze skrywany sekret. Prostym sposobem dzielą mięso na mniejsze porcje i sprzedają za większą cenę. Będąc następnym razem w supermarkecie przyglądnij się cenom piersi z kurczaka, udek i skrzydełek. Porównaj je z ceną z całego kurczaka. Oczom nie uwierzysz! Dzięki nam dowiesz się jak zaoszczędzić pieniądze, rozbierając kurczaka samemu.

Rozkrojenie kurczaka
Rozkrojenie kurczaka© Photogenica

Suchy, ostry nóż

Suchy nóż
© Photogenica

Kurczak jest miękkim mięsem i kroi się go łatwo. Ale jeśli twój nóż jest tępy albo mokry, przywrze do mięsa i będziesz je rozrywać, zamiast kroić. Przed rozpoczęciem rozbierania kurczaka upewnij się, że nóż jest ostry i suchy.

Przetnij skórę na nodze

Krojenie kurczaka
© Photogenica

Przewróć kurczaka do góry nogami. Weź nóż i natnij skórę, w miejscu gdzie noga styka się z ciałem. Nie przecinaj mięsa w tym miejscu, chodzi tylko o przecięcie skóry, tak by nie ciągnąć skóry z całego kurczaka przy wyciąganiu uda.

Wyłam nogę

Wyłamanie kości
© Photogenica

Złap za kość i wyłam ją ze stawu. Dla początkujących to dość dziwne odczucie. Łapiemy ze kość i pchamy od siebie. Gdy usłyszymy trzaśniecie to znak, że kość została wyłamana ze stawu.

Przetnij wzdłuż stawu

Odcinanie udka
© Photogenica

Gdy już wyłamaliśmy kość, pozostaje tylko przeciąć mięso i staw. Nie powinno się przecinać żadnych kości. Tniemy nożem wzdłuż - z zewnątrz stawu, który wybiliśmy. Zrób to samo z drugą nogą kurczaka.

Separacja nogi kurczaka

Oddzielenie podudzia
© Photogenica

W odciętej nodze szukamy wystającej kostki. W tym celu palcami przesuwamy po nodze, a gdy znajdziemy kostkę, przecinamy nożem. W ten sposób oddzieliliśmy udko od podudzia.

Odcinamy skrzydła

Odcięcie skrzydeł
© Photogenica

Odciągnij skrzydło na bok. Przetnij skórę wzdłuż stawu kurczaka. Skrzydło powinno łatwo odejść od reszty. Odetnij skrzydło po drugiej stronie.

Cięcie wzdłuż mostka

Cięcie wzdłuż mostka
© Photogenica

Odwróć kurczaka, tak by piersi i mostek kurczaka były zwrócone w twoją stronę. Tnij pierś kurczaka do siebie, wzdłuż mostka. Staraj się ciąć gładko, by nie poszarpać mięsa.

Przecięcie obojczyka

Łamanie kości
© Photogenica

By nie marnować mięsa i obcinać dookoła kości, przetnij mostek. Kiedy nóż napotka obojczyk, przetnij kość, pomagając sobie drugą ręką. Ustaw nóż pod kątem i uderz drugą ręka w trzonek noża łamiąc kość. Wytnij mięso z piersi.

Zostaw kadłub

Kadłub kurczaka
© Photogenica

Nigdy nie wyrzucaj korpusu kurczaka. Świetnie się nadaje na zupę. Odrobina mięsa pozostała na kościach doda zupie smaku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas