Jak przechować i smażyć karpia

Po kupieniu karpia (najlepiej sprawionego), płuczemy go w zimnej wodzie, osuszamy i nacieramy solą.

Karpia najlepiej smażyć na oleju roślinnym lub maśle
Karpia najlepiej smażyć na oleju roślinnym lub maśle123RF/PICSEL

Jeśli ryba ma być przechowywana przez noc, warto obłożyć ją pokrojoną cebulą, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.

Jak dobrze usmażyć: Karpia najlepiej smażyć na oleju roślinnym lub maśle. Aby ryba nie rozpadła się w trakcie smażenia, tuż przed oprószeniem mąką trzeba skropić dzwonka sokiem wyciśniętym z cytryny.

Przed położeniem kawałków karpia na patelni, warto usunąć z nich namiar mąki, ponieważ bardzo łatwo się przypala.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas