Reklama

Reklama

Jak przechować i smażyć karpia

Po kupieniu karpia (najlepiej sprawionego), płuczemy go w zimnej wodzie, osuszamy i nacieramy solą.

Jeśli ryba ma być przechowywana przez noc, warto obłożyć ją pokrojoną cebulą, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki.

Reklama

Jak dobrze usmażyć: Karpia najlepiej smażyć na oleju roślinnym lub maśle. Aby ryba nie rozpadła się w trakcie smażenia, tuż przed oprószeniem mąką trzeba skropić dzwonka sokiem wyciśniętym z cytryny.

Przed położeniem kawałków karpia na patelni, warto usunąć z nich namiar mąki, ponieważ bardzo łatwo się przypala.

Alternatywa dla karpia

Dowiedz się więcej na temat: karp | smażenie ryby

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje