Jak przechowywać mąkę i produkty mączne?
Mąka jest jednym z podstawowych produktów, które obecne są w naszych kuchniach i spiżarniach. Okazuje się, że należy ją umiejętnie przechowywać, aby zachowała swoje właściwości. Zatem jak przechowywać mąkę? Czy produkty mączne potrzebują specjalnych warunków? Przekonajmy się.
Uważaj na mąkę!
Mąka jest produktem podstawowym w każdej kuchni i mało kto wyobraża sobie jej brak pod ręką. Niestety, źle znosi wilgoć, co przyczynia się do jej szybkiego psucia. Nie powinno się jej trzymać w nasłonecznionym i ciepłym miejscu, ponieważ to właśnie wtedy traci swoje właściwości. Zatem jak przechowywać mąkę? Warto wybrać dla niej odpowiednie miejsce w kuchni lub spiżarni: powinno być ono ciemne i równocześnie przewiewne, a także suche.
Przesyp mąkę!
Jeśli kupujemy mąkę w torebkach papierowych, warto przesypać ją do innego pojemnika. Nieważne czy wykonane są z plastiku, szkła lub ceramiki. Ważne, aby były szczelne! To zapobiegnie dostawaniu się wilgoci do mąki i sprawi, że nie zalęgną się w niej mole spożywcze.
Nie popełniaj tego błędu!
Aby przechowywać mąkę prawidłowo, warto wystrzegać się pewnych błędów. Jeśli chcemy uzupełnić opakowanie, poczekajmy, aż zużyjemy całość. Mieszanie mąki nowej ze starą może spowodować, że szybciej się zepsuje. A jak w takim razie musi wyglądać świeża mąka? Przede wszystkim powinna być biała z żółtawymi przebarwieniami. Jeśli widać na niej szare plamy i czuć stęchliznę, to znak, że jest zepsuta i trzeba się jej jak najszybciej pozbyć.
Jak przechowywać produkty mączne?
Produkty mączne, takie jak na przykład makaron, powinny być przechowywane tak samo jak mąka. Także inne zbożom oraz kaszom warto zafundować takie same warunki. Poza tym trzymanie ich w szczelnych opakowaniach zmniejszy prawdopodobieństwo zagnieżdżenia się moli spożywczych. Zawsze w kuchennych szafkach można umieścić kilka suszonych liści laurowych, co sprawi, że te wyjątkowo uporczywe szkodniki nie będą niszczyć naszych zapasów.