Jak przedłużyć ważność żywności? Sprawdzone metody

Komu z nas nie zdarzyło się wyrzucić wędliny lub owoców po dwóch dniach, ponieważ przechowywaliśmy je w nieodpowiedni sposób? Efekt? Strata pieniędzy, a kubki smakowe i żołądek niezaspokojone. By żywność na dłużej była świeża, potrzebuje odpowiedniej opieki i traktowania. Podpowiadamy sprawdzone triki, dzięki którym nasze ulubione produkty długo zachowają świeżość i będą cieszyły nas swoim smakiem.

article cover
©123RF/PICSEL

Jak wydłużyć świeżość owoców?

©123RF/PICSEL

Owoce lubią niższe temperatury, dlatego warto przechowywać je w lodówce, chyba że kupiliśmy okazy niedojrzałe. W takim przypadku zostawmy je najlepiej na oknie kuchennym, żeby dochodziło do nich słońce. By obrane owoce szybko nie zszarzały, wystarczy skropić je wodą z cytryny. Plastry cytrusów można powkładać również między jabłka, gruszki lub banany. Dłużej będą miały piękny kolor i zapach.

Jak przedłużyć świeżość warzyw?

©123RF/PICSEL

By warzywa były świeże i nie psuły się zbyt szybko, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach ich przechowywania. Oto one:

* buraki, marchewkę, seler, pietruszkę, ziemniaki i inne warzywa korzenne oraz bulwiaste należy przechowywać w suchym miejscu, w którym panuje temperatura pokojowa. Dobrym rozwiązaniem będzie umieszczenie w ich pobliżu jabłek, które zapobiegają gniciu produktów;

* świeże zioła zawsze należy przechowywać w szklance lub słoiczku z wodą;

* warzywa, które zawierają sok (papryka, ogórek, pomidor, etc.) najlepiej przechowywać w lodówce.

Jak zapewnić świeżość pieczywu?

Jeśli chcemy, by pieczywo było świeże i miękkie na długo, powinniśmy przechowywać je w pergaminie lub w materiałowych torebkach. W naturalnych opakowaniach chleb i bułki mogą wytrzymać nawet do kilku dni.

Jak przedłużyć świeżość wędliny?

©123RF/PICSEL

A jak przedłużyć świeżość wędliny? Pakując ją w pergamin. Błędem, który często popełniamy, jest pakowanie wędliny w folię aluminiową. Warto wiedzieć, że wówczas szybciej się ona psuje i zdecydowanie gorzej smakuje. By szynka lub kiełbasa były soczyste, włóżmy do nich plasterek cytryny. Dłużej będą świeże, smaczniejsze i nie pokryją się ciemnym nalotem.

Jak przechowywać sery?

Sery psują się zdecydowanie wolniej niż wędlina. Jednak nie zaleca się również przechowywać ich w foliach. Sery warto pakować do specjalnych plastikowych pojemniczków, przeznaczonych na żywność z dodatkiem tłuszczu.

Co zrobić, by mięso było dłużej świeże?

A jak przedłużyć świeżość mięsa? Jest na to jeden sprawdzony trik - należy skropić je sokiem z cytryny przed włożeniem do lodówki lub zamrażalnika. Natomiast, jeśli chcemy, by mięso było dłużej świeże po obróbce termicznej, powinniśmy je dokładnie zamarynować w aromatycznych przyprawach i oliwie z oliwek. Tak upieczone lub usmażone mięso można jeść przez kilka dni.

Ważną zasadą dotyczącą przechowywania żywności jest również oddzielanie mięsa i przetworów mięsnych od nabiału. Wykazano, że wówczas produkty te na dłużej zachowują swoją świeżość i są smaczniejsze.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas