Reklama

Jak przygotować formę do ciasta?

Odpowiednie przygotowanie zapobiega przywieraniu ciasta do formy.

Tłuszcz i bułka tarta

To idealny sposób w przypadku ciast o wilgotnej, lejącej konsystencji. Foremkę smarujemy masłem, a następnie wsypujemy ok 2 łyżki bułki tartej i przesypujemy w różne strony, tak, aby bułka przykleiła się do masła. Nadmiar bułki wysypujemy.

Porada: Zamiast bułki tartej można użyć mąki, grysiku, otrąb, a nawet wiórków kokosowych.

Masło

Blaszkę wystarczy posmarować masłem, jeśli pieczemy ciasto drożdżowe, pierniki, ptysie, ciasta francuskie i półfrancuskie.

Bez smarowania

W przypadku ciast z dużą zawartością tłuszczu (kruche, francuskie) blaszki nie musimy niczym smarować, ale dobrym pomysłem jest wyłożenie jej papierem do pieczenia. To ułatwi nie tylko wyjęcie ciasta z formy, ale także późniejsze jej umycie.

Papier do pieczenia sprawdzi się zresztą niemal w każdej sytuacji z wyjątkiem ciast zachowujących dużą wilgotność (serniki bez spodu, ciasta odwrócone - z owocami na spodzie) - papier mógłby w takiej sytuacji rozmięknąć.

Reklama

IG

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: forma do ciasta

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy