Jak przygotować formę do ciasta?

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
8
Udostępnij

Odpowiednie przygotowanie zapobiega przywieraniu ciasta do formy.

Smacznego
 123RF/PICSEL

Tłuszcz i bułka tarta

Porada: Zamiast bułki tartej można użyć mąki, grysiku, otrąb, a nawet wiórków kokosowych.

Masło

Blaszkę wystarczy posmarować masłem, jeśli pieczemy ciasto drożdżowe, pierniki, ptysie, ciasta francuskie i półfrancuskie.

Bez smarowania

W przypadku ciast z dużą zawartością tłuszczu (kruche, francuskie) blaszki nie musimy niczym smarować, ale dobrym pomysłem jest wyłożenie jej papierem do pieczenia. To ułatwi nie tylko wyjęcie ciasta z formy, ale także późniejsze jej umycie.

Papier do pieczenia sprawdzi się zresztą niemal w każdej sytuacji z wyjątkiem ciast zachowujących dużą wilgotność (serniki bez spodu, ciasta odwrócone - z owocami na spodzie) - papier mógłby w takiej sytuacji rozmięknąć.

IG

INTERIA.PL
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
5
Super
relevant
1
Hahaha
haha
1
Szok
shock
1
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Lubię to
like
Super
relevant
8
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na