Jak przygotować siemię lniane do picia?

Dlaczego warto regularnie spożywać siemię lniane?
Dlaczego warto regularnie spożywać siemię lniane?123RF/PICSEL

Siemię lniane: Co trzeba wiedzieć?

Siemię lniane – leczy i upiększaTVPInteria.tv

Dlaczego warto spożywać siemię lniane?

Jak przyrządzić siemię lniane?

  • Odwar z nasion lnu: Sprawdza się zwłaszcza w przypadku podrażnień żołądka. Wystarczy, że jedną łyżkę siemienia zalejesz szklanką wody i będziesz gotować na minimalnym ogniu przez kwadrans. Pamiętaj o pokrywce! Gdy mikstura wystygnie, przecedź i wypijaj pół szklanki dwa razy  dziennie.
  • Jak parzyć siemię lniane bez gotowania? Dwie łyżki stołowe nasion zalej 200 mililitrami ciepłej wody. Odstaw do napęcznienia na godzinę. Wypij po odcedzeniu.

O tym pamiętaj, czyli jak bezpiecznie spożywać siemię lniane?

Zobacz również:

    • zaparcia,
    • nudności,
    • silne bóle brzucha,
    • wzdęcia.