Jak przygotowywać zdrowe koktajle i smoothies?

Wiosna to okres, kiedy na półkach sklepowych pojawiają się świeże owoce i warzywa. Jednym z doskonałych sposobów na dostarczanie organizmowi niezbędnych witamin są właśnie koktajle i smoothies. Jaki jest najlepszy sposób na ich przygotowanie?

Koktajle owocowe to prawdziwa bomba witaminowa
Koktajle owocowe to prawdziwa bomba witaminowa123RF/PICSEL

Soki i koktajle ze świeżych składników to prawdziwa bomba witaminowa dla naszego organizmu. W zależności od wybranych owoców i warzyw, mogą spełniać określoną rolę dla organizmu. Tak naprawdę, to nasz styl życia, potrzeby naszego ciała i ulubione smaki powinny determinować to, jakie rodzaje napojów pijemy. Przede wszystkim jednak warto korzystać z dobrodziejstw natury i przygotowywać koktajle czy smoothies z sezonowych warzyw i owoców. To one zagwarantują nam najlepszą dawkę witamin i wartości odżywczych.

Czego potrzebuje Twoje ciało?

Witaminy, minerały i składniki odżywcze w owocach i warzywach w formie koktajli, odpowiednio przygotowywane, są o wiele łatwiej przyswajalne przez organizm. Zbilansowana dieta nie tylko pozwoli poprawić nasze zdrowie, samopoczucie czy sylwetkę, ale pozwoli uniknąć sztucznej suplementacji tabletkami z apteki.

Aby przygotować zdrowy napój, dobrze jest używać sprzętu wysokiej jakości, który sprawia, że składniki roślin są dokładnie pocięte. Noże np. w blenderze powinny pracować w taki sposób, żeby dokładnie poprzecinać błony warzyw i owoców, dzięki czemu nie utracą cennego błonnika, witamin, minerałów oraz antyoksydantów.

- Przy wyborze sprzętu, warto również zwrócić uwagę, jak radzi sobie on z pestkami czy obierkami, często właśnie w nich zawarte są najcenniejsze składniki, które niestety zazwyczaj są wyrzucane. Korzystając z sokowirówek czy wyciskarek wolnoobrotowych, warto zwrócić uwagę, jak dużo części stałych roślin zostaje niewykorzystanych, które po prostu wyrzuca się do śmieci - podpowiada ekspert marki Vitamix.

Najlepsze wyciskarki mają 50% wydajność, przy czym blendery 100%, ponieważ wszystko wypijamy w postaci płynu, łącznie z błonnikiem zawartym w częściach stałych roślin. Najlepiej, aby sprzęt potrafił  dokładnie rozdrobnić pestki (np. jabłek), czy skórki warzyw (po dokładnym umyciu). Dzięki temu będziemy mogli wykorzystać całe rośliny i nic nie będzie się marnowało.

Nie łykaj sztucznych witamin w tabletkach

Często zbyt pochopnie idzie się do apteki po różnego rodzaju tabletki. Wiele dolegliwości naszego ciała można wyleczyć dzięki zdrowej i zbilansowanej diecie. A soki, koktajle czy smoothies są tu najlepszym i najsmaczniejszym przykładem. Zanim zdecydujemy się na wspomaganie swojego organizmu suplementami i sztucznymi witaminami, warto spróbować naturalnie dostarczać najlepszych składników swojemu ciału. W zależności od naszych potrzeb, czy zależy nam na odchudzaniu, wzmocnieniu organizmu, obniżeniu ciśnienia, cholesterolu, poprawy stanu skóry, oczyszczeniu organizmu, wzmocnienia do treningów czy po prostu uwielbiacie ich smak, warto dowiedzieć się które owoce i warzywa zawierają najwięcej składników, na których nam zależy i których potrzebujemy. Nie bójmy się eksperymentować ze smakami, przyprawami i mieszankami owoców i warzyw. Przyniosą nam one same korzyści.

Jak zrobić zdrowy napój?

Warto pamiętać o zasadach tworzenia soków i koktajli. Dzięki temu, przyniosą one najwięcej korzyści organizmowi. Tworząc koktajl pamiętaj:

1. Mieszaj warzywa i owoce. Same owoce mogą dostarczyć zbyt dużo cukru. Warzywa wzbogacą koktajl czy smoothie w dodatkowe minerały. Łatwiej także "przemycić" je dzieciom.

2. Koktajle i soki najlepiej pić zaraz po przyrządzeniu. Im dłużej czekamy, tym więcej tracimy wartościowych składników. Czyli im świeższy, tym lepszy!

3. Używaj sprzętu wysokiej jakości, dzięki któremu wykorzystasz całe owoce i warzywa, razem ze skórkami i pestkami.

4. Poszukaj różnych przepisów. Bądź pomysłowa, twórz nowe mieszanki i smaki. Dzięki temu będziesz dostarczała wielu różnych składników odżywczych, a smaki nie znudzą Ci się szybko.

5. Korzystaj z jak najświeższych owoców i warzyw. Najlepiej sezonowych, które są dostępne "prosto z sadu". Owoce transportowane w chłodniach tracą wiele ze swoich najlepszych właściwości.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas