Jak przyrządzić makaron penne z wódką?

Makaron z wódką jeszcze nigdy nie był tak łatwy w przygotowaniu. Już w 30 minut możesz mieć własne penne alla vodka przy minimalnej pracy. Oto czego potrzebujesz.

Makaron na wódce
Makaron na wódce© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

* 1 mała cebula, skrojona

* 3 ząbki czosnku, zmiażdżone

* 6 kiełbasek, cienko skrojone w plasterkiem

* 2 łyżki oliwy z oliwek

* pół szklanki wódki

* puszka krojonych pomidorów

* ½ szklanki śmietanki, ciepłej

* sól i pieprz do smaku

* łyżka świeżo mielonego tymianku

* 2 łyżki mielonej bazylii

* 500g makaronu penne, ugotowanego

Makaron penne na wódce
© Photogenica

W dużym garnku na średnim ogniu, podsmaż cebulę, czosnek i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Duś dopóki kiełbasa nie zmięknie i delikatnie zacznie brązowieć. Zsuń z ognia i ostrożnie dolej wódkę.

Penne na wódce
© Photogenica

Zamieszaj dokładnie, do samego dna. Postaw garnek z powrotem na ogniu, dodaj pomidory z puszki. Duś sos na wolnym ogniu, przykryj i pozostaw na ogniu jakieś 20 minut.

Penne na wódce
© Photogenica

Gdy sos dojdzie, zdejmij z ognia, wmieszaj śmietankę, sól i pieprz do smaku, tymianek, bazylię i ciepły makaron penne. Jedź póki ciepłe.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas