Jak przyrządzić smaczne dania z wątróbki?
Wątróbka nie należy do twoich ulubionych potraw? Daj jej drugą szansę! Wypróbuj przepisy, dzięki którym odkryjesz wszystkie jej zalety!
Ragout z wątróbki cielęcej
Składniki na 1 porcję:
- 2 zielone cebulki
- 100 g pieczarek
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 150 g wątroby cielęcej
- 20 g masła
- 25 g marynowanych cebulek
- sól, pieprz
- 50 ml bulionu
- 50 g śmietany
Przygotowanie:
Cebulkę pokroić, pieczarki i pomidory poprzekrawać na pół. Wątrobę pokroić w grubą kostkę. 10 g tłuszczu rozgrzać na patelni i smażyć wątrobę 1-2 minuty. Dodać pieczarki, a następnie zieloną cebulkę, pomidory, cebulki marynowane i krótko przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem, zalać bulionem i śmietaną. Gotować 1 minutę. Podawać z puree ziemniaczanym. Można polać stopionym masłem zmieszanym z tymiankiem.
Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 3270 kJ/781 kcal
Wątróbka z jabłkami
Składniki na 1 porcję:
- 1 jabłko
- 1 cebula
- 125 g wątroby z indyka
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżeczka masła
- sól, gruby pieprz
- szałwia
- 75 g jogurtu naturalnego Przygotowanie:
Jabłko pokroić na cząstki, cebulę w krążki. Wątróbkę obtoczyć w mące i smażyć na gorącym tłuszczu ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać jabłko i cebulę, smażyć, mieszając. Dodać listki szałwii. Zdjąć z patelni. Do pozostałego tłuszczu wlać pół filiżanki wody i jogurt. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Wątróbkę polać sosem. Podawać z puree ziemniaczanym.
Czas przygotowania 20 minut Jedna porcja zawiera 2640 kJ/631 kcal
Wątróbka z soczewicą
Składniki na 4 porcje:
- 4 szalotki
- 1 łyżka masła
- 120 g czerwonej soczewicy
- 0,5 l bulionu
- główka sałaty rzymskiej
- 4 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
- 150 g wątróbki drobiowej
- 1 łyżka oleju
- listki bazyliiPrzygotowanie:
Pokrojone w drobną kostkę szalotki zeszklić na maśle, dodać soczewicę, zalać bulionem i gotować 15 minut. Sałatę potargać na kawałki, zmieszać z soczewicą. Doprawić octem, solą i pieprzem.
Wątróbkę pokroić w paski i smażyć 3 minuty na oleju. Podawać razem udekorowane listkami bazylii.
Wątróbka nadziewana
- 4 grube plastry wątroby wołowej
- po 2 czerwone i zielone papryki
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól, pieprz
- szczypta tymianku
- mąka
- 4 łyżki masła
- 4 cebulePrzygotowanie:
Każdy plaster wątroby naciąć tak, aby powstała kieszonka. Po pół każdej papryki pokroić w kostkę i wymieszać z bułką tarta, jajkiem, solą, pieprzem i tymiankiem. Masę nakładać do kieszonek i spinać wykałaczkami. Tak wypełnione kawałki wątroby obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z obu stron.
Pozostałe papryki pokroić w paski, cebule w krążki i przesmażyć na tłuszczu zalać ¼ litra gorącej wody, sos można zaciągnąć mąką, gotować 10 minut.
Czas przygotowania 40 minut
Jedna porcja zawiera 2600 kJ/621 kcal
Mini szaszłyki z wątroby z owocami
Składniki na 4 porcje:
- 4 kawałki (po ok 75 g) wątroby z indyka
- 8 plastrów bekonu
- 3 łyżki oleju
- sól, biały pieprz
- 1 mała papryka
- 4 krążki ananasa
- 4 łyżki sosu meksykańskiego
- 6 jabłek rajskich (z puszki)Przygotowanie:
Kawałki wątroby poprzekrawać, zawinąć w plastry bekonu i nadziać na wykałaczki. Smażyć 5 minut na rozgrzanym oleju, doprawić. Plastry ananasa smażyć 1 minutę z każdej strony. Paprykę pokroić w cienkie krążki i dodać. Wątróbkę podawać z ananasem i sosem meksykańskim. Dekorować mini jabłuszkami i melisą.
Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 1420 kJ/339 kcal
Nadziewane roladki z wątroby z ryżem
Składniki na 4 porcje:
- 4 plastry wątroby wołowej (po ok. 175 g),
- 4 plastry wędzonego boczku,
- pieprz, sól,
- 20 g masła,
- 4 średniej wielkości cebule,
- 2 łyżki przecieru pomidorowego,
- 1 szklanki bulionu warzywnego,
- odrobina soku cytrynowego,
- 125 g pomidorowego creme fraiche Przygotowanie:
Wątrobę umyć osuszyć posypać pieprzem. Na plastry wątroby kłaść plastry boczku, zwijać w roladki, spinać wykałaczkami. Roladki opiec na rozgrzanym tłuszczu. Posolić, wyjąć. Cebulę obrać, pokroić i w plasterki, obsmażyć w tłuszczu pozostałym na patelni. Dodać przecier pomidorowy, dolać bulion. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Roladki włożyć do sosu i gotować jeszcze 10 minut na słabym ogniu. Pomidorowe creme fraiche zmieszać z sosem. Roladki wyśmienicie smakują z gotowanym ryżem wymieszanym z posiekaną natką pietruszki.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2390 kJ/571 kcal