Reklama

Reklama

Jak przyrządzić smaczne dania z wątróbki?

Wątróbka nie należy do twoich ulubionych potraw? Daj jej drugą szansę! Wypróbuj przepisy, dzięki którym odkryjesz wszystkie jej zalety!


Ragout z wątróbki cielęcej

Składniki na   1 porcję:

  • 2 zielone cebulki
  • 100 g pieczarek
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g wątroby cielęcej
  • 20 g masła
  • 25 g marynowanych cebulek
  • sól, pieprz
  • 50 ml bulionu
  • 50 g śmietany
 

Przygotowanie:

Cebulkę pokroić, pieczarki i pomidory poprzekrawać na pół. Wątrobę pokroić w grubą kostkę. 10 g tłuszczu rozgrzać na patelni i smażyć wątrobę 1-2 minuty. Dodać pieczarki, a następnie zieloną cebulkę, pomidory, cebulki marynowane i krótko przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem, zalać bulionem i śmietaną. Gotować 1 minutę. Podawać z puree ziemniaczanym. Można polać stopionym masłem zmieszanym z tymiankiem.

Reklama


Czas przygotowania 30 minut

Jedna porcja zawiera 3270 kJ/781 kcal




Wątróbka z jabłkami

Składniki na 1 porcję:

  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 125 g wątroby z indyka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, gruby pieprz
  • szałwia
  • 75 g jogurtu naturalnego
 Przygotowanie:

Jabłko pokroić na cząstki, cebulę w krążki. Wątróbkę obtoczyć w mące i smażyć na gorącym tłuszczu ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać jabłko i cebulę, smażyć, mieszając. Dodać listki szałwii. Zdjąć z patelni. Do pozostałego tłuszczu wlać pół filiżanki wody i jogurt. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Wątróbkę polać sosem. Podawać z puree ziemniaczanym.

 

Czas przygotowania 20 minut Jedna porcja zawiera 2640 kJ/631 kcal


  

Wątróbka z soczewicą

Składniki na 4 porcje:

  • 4 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • 120 g czerwonej soczewicy
  • 0,5 l bulionu
  • główka sałaty rzymskiej
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 150 g wątróbki drobiowej
  • 1 łyżka oleju
  • listki bazylii
Przygotowanie:

Pokrojone w drobną kostkę szalotki zeszklić na maśle, dodać soczewicę, zalać bulionem i gotować 15 minut. Sałatę potargać na kawałki, zmieszać z soczewicą. Doprawić octem, solą i pieprzem.

Wątróbkę pokroić w paski i smażyć 3 minuty na oleju. Podawać razem udekorowane listkami bazylii.

 

Wątróbka nadziewana

Składniki na 4 porcje:

  • 4 grube plastry wątroby wołowej
  • po 2 czerwone i zielone papryki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • szczypta tymianku
  • mąka
  • 4 łyżki masła
  • 4 cebule
Przygotowanie:

Każdy plaster wątroby naciąć tak, aby powstała kieszonka. Po pół każdej papryki pokroić w kostkę i wymieszać z bułką tarta, jajkiem, solą, pieprzem i tymiankiem. Masę nakładać do kieszonek i spinać wykałaczkami. Tak wypełnione kawałki wątroby obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z obu stron.

Pozostałe papryki pokroić w paski, cebule w krążki i przesmażyć na tłuszczu zalać ¼ litra gorącej wody, sos można zaciągnąć mąką, gotować 10 minut.


Czas przygotowania 40 minut

Jedna porcja zawiera 2600 kJ/621 kcal


 

 

Mini szaszłyki z wątroby z owocami

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki (po ok 75 g) wątroby z indyka
  • 8 plastrów bekonu
  • 3 łyżki oleju
  • sól, biały pieprz
  • 1 mała papryka
  • 4 krążki ananasa
  • 4 łyżki sosu meksykańskiego
  • 6 jabłek rajskich (z puszki)
Przygotowanie:

Kawałki wątroby poprzekrawać, zawinąć w plastry bekonu i nadziać na wykałaczki. Smażyć 5 minut na rozgrzanym oleju, doprawić. Plastry ananasa smażyć 1 minutę z każdej strony. Paprykę pokroić w cienkie krążki i dodać. Wątróbkę podawać z ananasem i sosem meksykańskim. Dekorować mini jabłuszkami i melisą.

 


Czas przygotowania 30 minut

Jedna porcja zawiera 1420 kJ/339 kcal


Nadziewane roladki z wątroby z ryżem

Składniki na 4 porcje:


  • 4 plastry wątroby wołowej (po ok. 175 g),
  •  4 plastry wędzonego boczku,
  • pieprz, sól,
  • 20 g masła,
  • 4 średniej wielkości cebule,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 szklanki bulionu warzywnego,
  • odrobina soku cytrynowego,
  • 125 g pomidorowego creme fraiche
Przygotowanie:

Wątrobę umyć osuszyć posypać pieprzem. Na plastry wątroby kłaść plastry boczku, zwijać w roladki, spinać wykałaczkami. Roladki opiec na rozgrzanym tłuszczu. Posolić, wyjąć. Cebulę obrać, pokroić i w plasterki, obsmażyć w tłuszczu pozostałym na patelni. Dodać przecier pomidorowy, dolać bulion. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Roladki włożyć do sosu i gotować jeszcze 10 minut na słabym ogniu. Pomidorowe creme fraiche zmieszać z sosem. Roladki wyśmienicie smakują z gotowanym ryżem wymieszanym z posiekaną natką pietruszki.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2390 kJ/571 kcal

 

 


Smacznego

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje