Reklama

Reklama

Jak przyrządzić smaczne dania z wątróbki?

Wątróbka nie należy do twoich ulubionych potraw? Daj jej drugą szansę! Wypróbuj przepisy, dzięki którym odkryjesz wszystkie jej zalety!

Wątróbka nie należy do twoich ulubionych potraw? Daj jej drugą szansę! Wypróbuj przepisy, dzięki którym odkryjesz wszystkie jej zalety!


Ragout z wątróbki cielęcej

Składniki na   1 porcję:

  • 2 zielone cebulki
  • 100 g pieczarek
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g wątroby cielęcej
  • 20 g masła
  • 25 g marynowanych cebulek
  • sól, pieprz
  • 50 ml bulionu
  • 50 g śmietany
 

Przygotowanie:

Cebulkę pokroić, pieczarki i pomidory poprzekrawać na pół. Wątrobę pokroić w grubą kostkę. 10 g tłuszczu rozgrzać na patelni i smażyć wątrobę 1-2 minuty. Dodać pieczarki, a następnie zieloną cebulkę, pomidory, cebulki marynowane i krótko przesmażyć. Doprawić solą i pieprzem, zalać bulionem i śmietaną. Gotować 1 minutę. Podawać z puree ziemniaczanym. Można polać stopionym masłem zmieszanym z tymiankiem.

Reklama


Czas przygotowania 30 minut

Jedna porcja zawiera 3270 kJ/781 kcal




Wątróbka z jabłkami

Składniki na 1 porcję:

  • 1 jabłko
  • 1 cebula
  • 125 g wątroby z indyka
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżeczka masła
  • sól, gruby pieprz
  • szałwia
  • 75 g jogurtu naturalnego
 Przygotowanie:

Jabłko pokroić na cząstki, cebulę w krążki. Wątróbkę obtoczyć w mące i smażyć na gorącym tłuszczu ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Dodać jabłko i cebulę, smażyć, mieszając. Dodać listki szałwii. Zdjąć z patelni. Do pozostałego tłuszczu wlać pół filiżanki wody i jogurt. Zagotować, doprawić solą i pieprzem. Wątróbkę polać sosem. Podawać z puree ziemniaczanym.

 

Czas przygotowania 20 minut Jedna porcja zawiera 2640 kJ/631 kcal


  

Wątróbka z soczewicą

Składniki na 4 porcje:

  • 4 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • 120 g czerwonej soczewicy
  • 0,5 l bulionu
  • główka sałaty rzymskiej
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz
  • 150 g wątróbki drobiowej
  • 1 łyżka oleju
  • listki bazylii
Przygotowanie:

Pokrojone w drobną kostkę szalotki zeszklić na maśle, dodać soczewicę, zalać bulionem i gotować 15 minut. Sałatę potargać na kawałki, zmieszać z soczewicą. Doprawić octem, solą i pieprzem.

Wątróbkę pokroić w paski i smażyć 3 minuty na oleju. Podawać razem udekorowane listkami bazylii.

 

Wątróbka nadziewana

Składniki na 4 porcje:

  • 4 grube plastry wątroby wołowej
  • po 2 czerwone i zielone papryki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • szczypta tymianku
  • mąka
  • 4 łyżki masła
  • 4 cebule
Przygotowanie:

Każdy plaster wątroby naciąć tak, aby powstała kieszonka. Po pół każdej papryki pokroić w kostkę i wymieszać z bułką tarta, jajkiem, solą, pieprzem i tymiankiem. Masę nakładać do kieszonek i spinać wykałaczkami. Tak wypełnione kawałki wątroby obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po 3 minuty z obu stron.

Pozostałe papryki pokroić w paski, cebule w krążki i przesmażyć na tłuszczu zalać ¼ litra gorącej wody, sos można zaciągnąć mąką, gotować 10 minut.


Czas przygotowania 40 minut

Jedna porcja zawiera 2600 kJ/621 kcal


 

 

Mini szaszłyki z wątroby z owocami

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki (po ok 75 g) wątroby z indyka
  • 8 plastrów bekonu
  • 3 łyżki oleju
  • sól, biały pieprz
  • 1 mała papryka
  • 4 krążki ananasa
  • 4 łyżki sosu meksykańskiego
  • 6 jabłek rajskich (z puszki)
Przygotowanie:

Kawałki wątroby poprzekrawać, zawinąć w plastry bekonu i nadziać na wykałaczki. Smażyć 5 minut na rozgrzanym oleju, doprawić. Plastry ananasa smażyć 1 minutę z każdej strony. Paprykę pokroić w cienkie krążki i dodać. Wątróbkę podawać z ananasem i sosem meksykańskim. Dekorować mini jabłuszkami i melisą.

 


Czas przygotowania 30 minut

Jedna porcja zawiera 1420 kJ/339 kcal


Nadziewane roladki z wątroby z ryżem

Składniki na 4 porcje:


  • 4 plastry wątroby wołowej (po ok. 175 g),
  •  4 plastry wędzonego boczku,
  • pieprz, sól,
  • 20 g masła,
  • 4 średniej wielkości cebule,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 szklanki bulionu warzywnego,
  • odrobina soku cytrynowego,
  • 125 g pomidorowego creme fraiche
Przygotowanie:

Wątrobę umyć osuszyć posypać pieprzem. Na plastry wątroby kłaść plastry boczku, zwijać w roladki, spinać wykałaczkami. Roladki opiec na rozgrzanym tłuszczu. Posolić, wyjąć. Cebulę obrać, pokroić i w plasterki, obsmażyć w tłuszczu pozostałym na patelni. Dodać przecier pomidorowy, dolać bulion. Doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Roladki włożyć do sosu i gotować jeszcze 10 minut na słabym ogniu. Pomidorowe creme fraiche zmieszać z sosem. Roladki wyśmienicie smakują z gotowanym ryżem wymieszanym z posiekaną natką pietruszki.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2390 kJ/571 kcal

 

 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy